La directora de Càritas, Josefina Farrés, i els moviments autogestionats recullen els Premis Séquia

Durant l'acte s'han recordat persones proposades i que haurien estat mereixedores del premi que han mort en el darrer any

Organitzadors i premiats en els Premis Sèquia 2021
Organitzadors i premiats en els Premis Sèquia 2021 | FUB
Redacció
17 de març del 2021
Actualitzat a les 10:01h
La Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia i la Fundació Universitària del Bages-UManresa han lliurat avui la cinquena edició dels Premis Séquia. El jurat va decidir en aquesta ocasió atorgar el premi col·lectiu a totes les persones, grups, empreses i institucions que, des de l'inici de la pandèmia per Covid-19, han aportat coneixement, temps, treball i recursos per atendre les necessitats sanitàries i socials del conjunt dels manresans en el marc d'un moviment informal i autogestionat. En la categoria individual, el premi ha estat per a Josefina Farrés Arderiu, directora de Càritas Manresa. Els Premis Séquia tenen com a objectiu reconèixer persones i institucions que treballen amb actitud positiva i constructiva en benefici del progrés de la societat manresana i que són continuadores de l'esperit dels impulsors de la Séquia. 

Durant l'acte de lliurament dels Premis, que s'ha fet al Museu de la Tècnica de Manresa, el director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez, ha dit que "en la situació de crisi sanitària, econòmica i social i el context de fragilitat actual, les actituds solidàries i generoses, prenen tot el valor". Segons Martínez, el Premi "no és nostàlgia del passat, sinó un compromís de present per un futur millor i una demostració que Manresa conserva en el seu ADN els valors dels impulsors de la Séquia".

En representació de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia, el seu vicepresident, Josep Alabern, ha recordat que just després d'acabar de construir el canal, Manresa va patir una altra epidèmia que en va reduir la població a la meitat. Alabern ha dit que la Covid-19 ens ha marcat a tots i que en aquesta complicada situació, els premis i el que representen "prenen tot el sentit".

De la seva banda, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha definit l'acte de lliurament del Premi com un "acte de manresanisme en una ciutat plena de militants que treballen pels altres i que són hereus de la tenacitat dels impulsors de la Séquia". Aloy ha volgut fer un agraïment a totes les persones que durant la pandèmia "han arribat allà on les administracions no arribàvem". 

La guanyadora del Premi en la categoria individual, Fina Farrés, ha recollit el reconeixement assegurant que "és un estímul per continuar treballant". En la seva intervenció no s'ha oblidat de totes les víctimes de la situació actual, especialment les més vulnerables, com el col·lectiu de persones sense papers o totes aquelles que corren el risc de perdre l'habitatge. Ha reivindicat Arcadi Oliveras i Pere Casaldàliga com a referents i ha assegurat que "en un món global, és necessari que tots remem junts i fem xarxa, perquè o ens en sortirem junts o no ens en sortirem".

El Jurat del Premi ha volgut tenir un record especial per a cinc persones que han estat proposades com a mereixedores del reconeixement en l'actual convocatòria i que han mort en el darrer any: l'enginyera i directora de l'EPSEM, Rosa Argelaguet Isanta; el professor, escriptor i crític literari, Josep Maria Aloy Bosch; el mestre, activista cultural i escriptor, Lluís Calderer Cortasa; l'activista social i cultural, Florenci Serra Muntaner; i el mestre i emprenedor del sector educatiu, Josep Vilaseca Atzet. 

L'acte ha acabat amb la lectura d'una selecció de textos de Lluís Calderer que ha anat a càrrec de Ton Armengol i amb la signatura en el llibre d'honor del premi de la guanyadora del Premi individual així com de les persones que hi han assistit en representació dels moviments informals i autogestionats que es van mobilitzar durant el confinament per la Covid-19. 

En les edicions anteriors, els premis es van lliurar a Pere Garcia (a títol pòstum) i a la Cooperativa Mengem Bages (2017); al metge i investigador Pere Joan Cardona i a la Coral Infantil de les Escodines (2018); a Sebastià Catllà i a la Comunitat de Sant'Egidio (2019); i a Anna Rotllan i el CAE, formació i serveis socioculturals (2020).