Desmantellen un laboratori a Sant Vicenç amb capacitat per produir 750 quilos de cocaïna al mes

En una macrooperació de la Policia Nacional contra una important organització internacional que s'ha saldat amb 52 detinguts

VÍDEO operació Ferro de la Policia Nacional
VÍDEO operació Ferro de la Policia Nacional | PN
Redacció
13 de març del 2021
Actualitzat a les 10:17h

Aquest passat mes de febrer, la Policia Nacional ha desmantellat un laboratori de cocaïna a Sant Vicenç de Castellet on van intervenir-hi 21 quilograms de cocaïna -en planxes de 350 grams cadascuna d'elles- i 2.200 sacs amb un pes total de 22 tones de substrat de coco, que feien servir per ocultar la droga, impregnat amb més de 300 quilograms de cocaïna.

En aquesta branca de la investigació Ferro de la Policia Nacional van realitzar nou registres, set en habitatges i dos en naus industrials.

Segons la investigació policial, el laboratori de Sant Vicenç estava dedicat a l'extracció, producció i adulteració de la cocaïna. A més, la sofisticació del recinte pel que fa a la seva instal·lació i la presència de materials específics, van fer pensar que podia estar en disposició de produir drogues de síntesi.

Els agents hi van trobar 12.000 litres de precursors emmagatzemats per al processament de cocaïna, el que, segons els experts, es tradueix en la capacitat de produir 750 quilograms mensuals de cocaïna.

Un dels investigats va ser detingut a l'aeroport del Prat mentre esperava per volar cap a Holanda. En el moment del registre es van presentar tres individus a la nau, que van ser detinguts pels presumptes delictes de pertinença a organització criminal i tràfic de drogues.

Paral·lelament, la investigació també va permetre la detenció de dues persones més en una nau industrial a Manresa.

En dos dels habitatges registrats, els agents van intervenir 62 quilograms de cocaïna ocults en planxes de 350 grams, de la mateixa manera que els que havia trobat a Sant Vicenç de Castellet. Tot apunta que la destinació era el laboratori desmantellat al Bages.

Una macrooperació

En el total de l'operació Ferro, la Policia Nacional va practicar 52 detencions -30 de les quals s'han completat amb l'ingrés a presó dels detinguts- i va realitzar un total de 47 registres a les demarcacions de Tarragona, Barcelona, Girona, Màlaga, Castelló, València, Múrcia, Cadis, Granada i Badajoz, on s'han intervingut més de 400 quilograms de cocaïna, 700 quilograms de haixix, més de 100.000 euros en efectiu a més d'una llanxa valorada en 300.000 euros. En la investigació hi han intervingut la policia de sis Estats amb la coordinació de l'Europol.

La investigació va començar l'any passat quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal internacional dedicada a la importació i distribució de grans quantitats de drogues.

Entre els mesos d'abril i desembre de 2020 es van produir a Colòmbia successives confiscacions de cocaïna oculta i dissolta en mercaderies legals, que tenien com a destí Espanya a través del Regne Unit i Bèlgica. Les confiscacions al país americà, gràcies a la col·laboració entre les dues policies va arribar als 2.900 quilograms de cocaïna.

Aquest fet va permetre detectar diverses branques de l'organització a tot l'Estat i la intervenció de la primera embarcació semisubmergible localitzada a España preparada per al tràfic de drogues.