Biodiversitat

El Life Biorgest inverteix en la millora de la biodiversitat al Bages

Ha finalitzat els treballs demostratius en tres boscos de roure martinenc i alzina de Mura, dels quals se n'estudiarà la seva evolució durant els propers mesos

Treballs en alzinar i roure martinenc | Life Biorgest
per Redacció, 27 de gener de 2021 a les 12:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest mes s'estan finalitzant els treballs silvícoles rodals demostratius del Bages, unes intervencions repartides en tres boscos de roure martinenc i alzina de Mura, dins l'Espai d'Interès Nacional de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. A la fase inicial del projecte, en aquests rodals s'hi va dur a terme un diagnòstic i al llarg dels darrers mesos s'hi han executat diferents treballs forestals, que integren mesures de millora de la biodiversitat. Algunes actuacions són l'eliminació d'espècies exòtiques, l'increment de la quantitat de fusta morta, respectar una part dels arbres més grans o afavorir la regeneració obrint clarianes en boscos més madurs, entre d'altres. 

Aquestes feines formen part dels treballs silvícoles als vint-i-dos rodals demostratius del projecte Life Biorgest, unes intervencions repartides en zones boscoses de deu comarques catalanes i quatre àrees d'Occitània. Les finques demostratives es troben a la Selva, Barcelonès, Garrotxa, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Baix Empordà, Maresme, Bages, Baix Llobregat, Osona, a més de les zones de la regió d'Occitània. 


A més, el projecte compta amb sis altres rodals que s'han deixat evolucionar a dinàmica natural, als quals no s'ha realitzat cap actuació silvícola, servint així com a rodals de referència. Els 28 rodals demostratius són representatius dels boscos mediterranis, com les pinedes de pi blanc, els alzinars i les rouredes, i es troben en hàbitats forestals d'interès comunitari, inclosos en Xarxa Natura 2000 de Catalunya i Occitània 

El desplegament d'aquestes pràctiques, juntament amb d'altres mesures innovadores en la planificació i gestió forestal actual, ha de servir per integrar la millora de la biodiversitat. I aquesta, tal com persegueix el projecte Life Biorgest, ha de ser compatible amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal, per garantir la persistència d'aquestes masses boscoses i la seva adaptació al canvi climàtic. 


Un altre objectiu del projecte és sensibilitzar la societat sobre la importància de millorar la biodiversitat amb una gestió forestal sostenible que eviti l'abandonament rural i permeti millorar la vitalitat dels boscos, perquè constitueixin un ecosistema ric i resilient a les condicions climàtiques adverses. 

 

Participació