Nadal

Sant'Egidio reparteix més de 300 dinars d'un Nadal molt especial

La comunitat ha hagut d'idear noves fórmules per arribar als seus usuaris amb uns 150 voluntaris

per Pere Fontanals , Manresa, 25 de desembre de 2020 a les 20:23 |
Joves voluntaris de Sant'Egidio saluden ancians de la residència de Sant Andreu | Pere Fontanals
"La Rosa està molt nerviosa aquest matí, parla contínuament del regal que li portareu", diu una professional de la residència de Sant Andreu a un grup de joves de la comunitat de Sant Egídio que saluda els avis i les àvies des del carrer Remei de Dalt a la passera de vidre que la creua des del tercer pis, amb una gran pancarta de Bones Festes i un canó de confeti.

La Mar Colell explica que, després, només dos voluntaris podran pujar a repartir els regals entre uns usuaris de la residència amb qui parlem setmanalment, abans de la pandèmia de forma presencial i després amb trucades i amb vídeoconferències. Ara mateix, un dels joves parla amb la Rosa, que després li passa el telèfon a l'Antonio. Els altres residents saluden amb la mà.


Uns 150 voluntaris per repartir el tradicional Dinar de Nadal de Sant'Egidio a més gent que mai, més de 300 àpats i no només àpats, també regals i lots amb productes típics de les festes de Nadal. "I també escalf i amistat, però amb molta precaució, amb grups reduïts, anant casa per casa o repartint-los a la Casa de la Pau", a la plaça Montserrat, explica Pere Sobrerroca.

La comunitat de Sant'Egidio acostuma a fer al Dinar de Nadal entre la Casa de la Pau i altres espais diàfans com l'Escola Joviat per arribar a centenars d'usuaris en una data tan assenyalada. "Hi ha gent que l'espera amb molta il·lusió", explica Sobrerroca, "no tant per l'àpat, sinó perquè és un moment de trobada, de companyonia i de complicitat".


Aquest any, però, la pandèmia ho ha fet impossible, però la comunitat ha tret forces de flaquesa, i durant tot el mes de desembre ha començat a treballar perquè ningú no es quedi sense Nadal. Ancians, refugiats, persones pobres o fins i tot sense sostre o que viuen en un infrahabitatge, els perfils dels usuaris de Sant'Egidio són diversos, però arribat Nadal, es barregen per compartir taula.
 

Visita de Nadal a una anciana a qui han portat regals i un lot. Foto: Sant'Egidio


La pandèmia actual, amb les pertinents normes de distanciament i prevenció, no impedeix que passin el Nadal amb les persones que més necessiten tenir algú al seu costat aquestes festes. Ben al contrari, ens convida a fer que aquest Nadal del 2020 sigui un esdeveniment més intens. El passat 19 de desembre ja van començar a repartir dinars: canelons, pollastre rostit i postres nadalencs. També un regal individualitzat. "Tothom té el seu depenent dels seus interessos i la seva personalitat, són persones que coneixem de fa temps i sabem què els agrada".

A banda de dinars, durant totes aquestes festes nadalenques la comunitat de Sant’Egidio ha organitzat moments de repartiment de paquets d'aliments i de regals. Aquest dia de Nadal també visiten ancians a casa seva a qui amb totes les prevencions del món els fan arribar els plats cuinats perquè puguin menjar-lo igualment.

Aquesta tradició, la comunitat la porta a terme a Itàlia, a tot Europa i a la resta de continents, afectats tots ells per l'emergència comuna de la Covid-19. El Nadal passat érem 60 mil a Itàlia i més de 200 mil a tot el món. "Profundament convençuts que no ens salvem sols, juntament amb molts voluntaris, sobretot joves, que s'han unit a nosaltres aquests mesos, també enguany volem ajudar moltes persones sens llar, molts ancians, famílies que s'han empobrit amb la crisi i tots aquells que esperen una senyal per renéixer junts", explica Sobrerroca.

 

Participació