Nadal

Sant'Egidio reparteix més de 300 dinars d'un Nadal molt especial

La comunitat ha hagut d'idear noves fórmules per arribar als seus usuaris amb uns 150 voluntaris

per Pere Fontanals, Manresa | 25 de desembre de 2020 a les 20:23 |
Joves voluntaris de Sant'Egidio saluden ancians de la residència de Sant Andreu | Pere Fontanals
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"La Rosa està molt nerviosa aquest matí, parla contínuament del regal que li portareu", diu una professional de la residència de Sant Andreu a un grup de joves de la comunitat de Sant Egídio que saluda els avis i les àvies des del carrer Remei de Dalt a la passera de vidre que la creua des del tercer pis, amb una gran pancarta de Bones Festes i un canó de confeti.

La Mar Colell explica que, després, només dos voluntaris podran pujar a repartir els regals entre uns usuaris de la residència amb qui parlem setmanalment, abans de la pandèmia de forma presencial i després amb trucades i amb vídeoconferències. Ara mateix, un dels joves parla amb la Rosa, que després li passa el telèfon a l'Antonio. Els altres residents saluden amb la mà.


Uns 150 voluntaris per repartir el tradicional Dinar de Nadal de Sant'Egidio a més gent que mai, més de 300 àpats i no només àpats, també regals i lots amb productes típics de les festes de Nadal. "I també escalf i amistat, però amb molta precaució, amb grups reduïts, anant casa per casa o repartint-los a la Casa de la Pau", a la plaça Montserrat, explica Pere Sobrerroca.

La comunitat de Sant'Egidio acostuma a fer al Dinar de Nadal entre la Casa de la Pau i altres espais diàfans com l'Escola Joviat per arribar a centenars d'usuaris en una data tan assenyalada. "Hi ha gent que l'espera amb molta il·lusió", explica Sobrerroca, "no tant per l'àpat, sinó perquè és un moment de trobada, de companyonia i de complicitat".


Aquest any, però, la pandèmia ho ha fet impossible, però la comunitat ha tret forces de flaquesa, i durant tot el mes de desembre ha començat a treballar perquè ningú no es quedi sense Nadal. Ancians, refugiats, persones pobres o fins i tot sense sostre o que viuen en un infrahabitatge, els perfils dels usuaris de Sant'Egidio són diversos, però arribat Nadal, es barregen per compartir taula.
 

Visita de Nadal a una anciana a qui han portat regals i un lot. Foto: Sant'Egidio


La pandèmia actual, amb les pertinents normes de distanciament i prevenció, no impedeix que passin el Nadal amb les persones que més necessiten tenir algú al seu costat aquestes festes. Ben al contrari, ens convida a fer que aquest Nadal del 2020 sigui un esdeveniment més intens. El passat 19 de desembre ja van començar a repartir dinars: canelons, pollastre rostit i postres nadalencs. També un regal individualitzat. "Tothom té el seu depenent dels seus interessos i la seva personalitat, són persones que coneixem de fa temps i sabem què els agrada".

A banda de dinars, durant totes aquestes festes nadalenques la comunitat de Sant’Egidio ha organitzat moments de repartiment de paquets d'aliments i de regals. Aquest dia de Nadal també visiten ancians a casa seva a qui amb totes les prevencions del món els fan arribar els plats cuinats perquè puguin menjar-lo igualment.

Aquesta tradició, la comunitat la porta a terme a Itàlia, a tot Europa i a la resta de continents, afectats tots ells per l'emergència comuna de la Covid-19. El Nadal passat érem 60 mil a Itàlia i més de 200 mil a tot el món. "Profundament convençuts que no ens salvem sols, juntament amb molts voluntaris, sobretot joves, que s'han unit a nosaltres aquests mesos, també enguany volem ajudar moltes persones sens llar, molts ancians, famílies que s'han empobrit amb la crisi i tots aquells que esperen una senyal per renéixer junts", explica Sobrerroca.

 

Participació