El cribratge massiu que es fa a Manresa infla els índexs de risc de rebrot i velocitat de propagació

Totes dues variables depenen del nombre absolut de positius que hi ha a la ciutat que s'ha vist incrementat per les PCR que es fan a sis barris

Cua per accedir a fer-se la PCR al Casal de les Escodines de Manresa
Cua per accedir a fer-se la PCR al Casal de les Escodines de Manresa | Nia Escolà
05 de novembre del 2020
Actualitzat a la 13:42h
Manresa porta una setmana de creixement en el seu risc de rebrot local de coronavirus en una dinàmica totalment oposada a la tendència de tot el país. Perquè la ciutat es troba en el seu màxim històric de risc de rebrot quan a tot el país els índexs baixen? Empitjora la situació sanitària a la capital del Bages? La resposta és no. O no, necessàriament. El cribratge massiu que es porta a terme a sis barris de la ciutat fa créixer, lògicament, el nombre absolut de positius i això repercuteix en el risc de rebrot i en la velocitat de contagi.

L'índex RT que mostra la velocitat de propagació de la pandèmia s'obté, entre d'altres, de la comparativa de casos PCR/TA positius d'una setmana respecte de la següent. Per això, si el resultat és inferior a 1, es diu que el contagi disminueix, ja que el nombre de positius de la setmana més recent, que actua com a dividend, és inferior al nombre de la setmana immediatament anterior, que fa de divisor.

Per la seva part, el risc de rebrot posa en relació aquest Rt amb la ràtio de contagis recent per assenyalar la gravetat de l'augment de contagis quan es porta una xifra de contagis elevada. Per això, aquest dijous, Manresa té un risc de rebrot, segons Salut, de 855 punts, 333 punts més que ara fa una setmana, i té un Rt d'1,39, quan llavors era d'1,04, a tocar de l'equilibri.

La incidència en aquests índexs del cribratge massiu que la setmana passada va iniciar-se a les Escodines i al Barri Antic i que aquesta setmana segueix al Poble Nou, Carretera de Santpedor, Font dels Capellans i Sagrada Família, es veu més clarament en el percentatge de positius sobre les proves PCR/TA realitzades. Aquest percentatge girava al voltant de l'11% fins fa dues setmanes, i en canvi se situa en el 8,36% en aquesta última setmana.

Es fan més PCR, el número absolut de positius puja, però el percentatge sobre els tests realitzats baixa. Les darreres setmanes, a Manresa, es feien poc més de 1.700 PCR, i en canvi, durant la passada se'n van fer 3.180 coincidint amb l'inici del cribratge massiu. A més, previsiblement aquests índexs continuaran pujant, ja que el gruix del cribratge a Manresa s'està portant a terme aquesta setmana.

Influència també en els índexs del Bages

Aquest cribratge massiu que es porta a terme a Manresa també influeix en els índexs de risc de rebrot i velocitat de contagi comarcal, però ho fa mostrant un cert equilibri ja que la tendència a la baixa de la resta de la comarca s'hi contraposa l'increment de casos positius de Manresa. En l'última setmana, els índexs de la comarca, inclosa Manresa, han tingut una tendència irregular, amb lleugeres pujades i lleugeres baixades que poden dissimular el fet que a la comarca, sense comptar la seva capital, els índexs es troben en franc descens.

Ho assenyala que, tot i amb Manresa, el risc de rebrot se situa aquest dijous en 635 punts (220 menys que a Manresa) i la velocitat de contagi en 1,13 (significativament per sota de la capital. També el percentatge de positius respecte dels PCR practicats ha baixat al 7,81% des de l'11,17% de fa una setmana.

El Moianès segueix la tendència general

Sense la contaminació de les xifres que significa el cribratge massiu de Manresa en els seus índexs, el Moianès està seguint la tendència de descensos que es dona al conjunt del país i encara més pronunciats degut a que el punt de partida era molt alt, amb un risc de rebrot de més de 2.300 punts i una Rt que va superar els 4 punts.

Aquest dijous, el Moianès té un risc de rebrot de 767 punts i una velocitat de propagació per sota de l'1, amb 0,8 punts.