Benestar emocional

Àlex Casanova, el psicòleg manresà que converteix les teràpies grupals en un espectacle

Aquest diumenge tancarà, al bar Globus, la gira d'estiu del muntatge "Psicoshow"

per Aina Font Torra, Manresa | 23 de setembre de 2020 a les 14:11 |
Àlex Casanova, durant una de les funcions del seu espectacle 'Psicoshow' | Arxiu personal
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"Soc un motivat de la vida". A l'Àlex Casanova no li calen gaires parafernàlies per descriure's. Li agraden les coses senzilles i clares i defuig ostentacions i aparences. Si alguna cosa ha après al llarg de la seva trajectòria professional és que la salut comença quan s'aconsegueix transcendir el què pensarà l'altra gent. Té 31 anys i és psicòleg. Quan va acabar la carrera, va posar-se a fer de voluntari al Centre Terapèutic Can Coll, fins que va començar a treballar com a psicòleg a la residència geriàtrica l'Onada. Després d'un temps de formació en gamificació, va entrar a formar part de l'equip de professionals de l'Institut de Psicologia Yaiza Leal, en el qual ofereix, encara a dia d'avui, sessions individuals així com també ajuda a coordinar les teràpies grupals que es duen a terme al centre.

Però el seu currículum no acaba aquí. De fet, podríem dir que va ser gràcies a l'experiència laboral i formativa dels primers anys post-carrera, que Casanova va aconseguir crear, el que en podríem dir, la seva pròpia marca; una manera de fer psicologia original i trencadora, allunyada de l'habitual consulta mèdica, que porta per nom Psicoshow. "Actualment, anar al psicòleg encara està molt mal vist, i he aconseguit que la gent hi vagi sense que ho sàpiga", assegura.


I en què consisteix, el Psicoshow? Ell mateix ens ho explica: "es tracta d'una teràpia grupal en forma d'espectacle en la qual hi barrejo música en directe, visualització de vídeos i exercicis participatius amb tocs d'humor". L'objectiu del muntatge, que beu de l'essència de la gamificació, "és que el públic surti de la seva zona de confort i s'alliberi de vergonyes i prejudicis", comenta. Tot plegat, mitjançant dinàmiques lúdiques amb un rerefons de treball emocional. De fet, un dels ingredients principals de l'espectacle és la música. I és que a banda de psicòleg, Casanova també és cantautor. Va ser amb la voluntat de fusionar el treball de creixement personal amb la creació musical, que va escriure diverses cançons relacionades amb conceptes psicològics.

Són precisament aquests temes propis els que canta, acompanyat de la seva guitarra, per donar la benvinguda al públic. "Les lletres conviden a la reflexió i són el preludi per, després, proposar activitats que hi tinguin relació", diu, tot afegint que "la primera reacció de molta de la gent que ve és de perplexitat i, fins i tot, en alguns casos, de rebuig, perquè afloren incomoditats i vergonyes que costen de trencar". Però, i fent honor a la famosa màxima el temps ho cura tot, al cap d'una estona de show, "tothom es va deixant anar, es relaxa i agafa confiança".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Alex Casanova Pastor (@alexkid5) el


Millora de l'estat d'ànim

En els primers espectacles que va oferir, fa uns tres anys, Casanova va idear uns qüestionaris per saber quina opinió tenien els espectadors de Psicoshow. "Eren com una mena de testos psicomètrics en els quals, abans de començar, el públic havia de puntuar, de l'1 al 10, com estava. Un cop acabat el xou, havien de tornar a fer el mateix". El resultat d'aquestes proves (que van fer 220 persones), van manifestar que un 70% dels 'enquestats' havia millorat el seu estat d'ànim després de veure l'espectacle.

Aquesta mena d'estudi de camp, assegura Casanova, "em va donar ales per seguir creant nous formats d'entreteniment vinculats al benestar emocional". Una d'aquestes creacions és el canal de Youtube El Diario de Àlex, un espai en el qual el psicòleg manresà penja vídeos amb consells i reflexions enfocades en l'autoconeixement i el creixement personal. Sempre, amb l'humor i la música per bandera.

Un tancament de la gira d'estiu amb pintura inclosa

Després d'uns quants mesos voltant per sales del Bages, Àlex Casanova culminarà la gira d'estiu de l'espectacle Psicoshow aquest diumenge, 27 de setembre, al bar Globus de Manresa. Ho farà acompanyat del dibuixant Pau Gros, que il·lustrarà l'espectacle en directe. El xou es durà a terme en dues sessions. Una començarà a les vuit del vespre i l'altra a les nou. Per assistir a l'espectacle, que funcionarà amb el sistema de taquilla inversa, cal reservar plaça trucant al 93 872 65 24.

 

Participació