Anna Rotllan i el CAE recullen els Premis Sèquia 2020

Els guanyadors d'aquesta edició han rebut una escultura de l'artista manresà Ramon Oms

Anna Rotllan i Ignasi Muncunill
Anna Rotllan i Ignasi Muncunill | UManresa
Redacció
25 de febrer del 2020
Actualitzat a les 20:14h
La catedràtica de francès de l'Institut Lluís de Peguera, Anna Rotllan, i l'associació CAE, formació i serveis socioculturals han recollit avui, en un acte que s'ha fet al Museu de la Tècnica de Manresa, els premis individual i col·lectiu de la quarta edició dels Premis Sèquia. Els Premis Sèquia els impulsen la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia i la Fundació Universitària del Bages-UManresa amb l'objectiu de reconèixer persones i institucions que treballen amb actitud positiva i constructiva en benefici del progrés de la societat manresana i que són continuadors de l'esperit dels impulsors de la Sèquia. Els guanyadors d'aquesta edició han rebut una escultura de l'artista manresà Ramon Oms i han signat en el llibre d'honor del guardó.

Rotllan ha afirmat sentir-se honorada de rebre un premi que reconeix la tenacitat dels impulsors de la Sèquia i ha expressat el seu agraïment a totes les persones que l'han acompanyat tant en l'organització de la festa de la Francophonie, com en l'ensenyament de la llengua i la cultura franceses i en el manteniment i defensa del batxillerat nocturn a l'Institut Lluís de Peguera. De la seva banda, Nasi Muncunill, en nom del CAE ha fet un repàs de tots els elements que connecten l'entitat amb els valors que representa el Premi. "El CAE té una mica de Sèquia", ha afirmat, explicant com fa 35 anys es va crear l'escola d'educadors per pal·liar una mancança de la ciutat i com aquesta ha treballat per oferir oportunitats i dignificar una feina que no sempre ha estat prou reconeguda. 

L'acte, que formava part del programa d'actes de la Festa de la Llum de Manresa, ha comptat amb la presència de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez, el vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia, Josep Alabern, Montserrat Casanovas en representació de l'Associació de la Misteriosa Llum i la tresorera de l'Associació de Dones Emprenedores i Innovadores de Manresa, DEIM, Maite Casals.

El jurat del Premi Sèquia 2020, integrat per Anna Crespo, en representació de l'Ajuntament de Manresa; Montserrat Casanovas, en representació de l'Associació la Misteriosa Llum; Mireia Tulleuda, en representació de DEIM, Dones Emprenedores i Innovadores de Manresa, entitat administradora de la Festa de la Llum 2020; Laia Muns, en representació de la Fundació Aigües de Manresa – Parc de la Sèquia; i Àngels Fusté, en representació de la Fundació Universitària del Bages, va decidir atorgar el premi individual a Anna Rotllan, catedràtica de francès de l'Institut Lluís de Peguera, copresidenta de l'Associació de Professors de Francès de Catalunya, chevalier de l'Ordre des Palmes Académiques i impulsora de la festa de la Francophonie a Manresa per la tenacitat i constància en l'impuls d'aquesta festa a Manresa des de fa 20 anys, per l'amplitud d'horitzons i l'actitud emprenedora que l'ha dut a fer créixer la festa amb propostes ambicioses i contribuint a dinamitzar culturalment la ciutat i a projectar-ne el nom a nivell internacional i per la seva visió comunitària en la defensa del batxillerat nocturn com una eina de promoció personal i de segona oportunitat acadèmica per a persones que, d'altra manera, haurien abandonat el sistema educatiu.

En el cas del premi col·lectiu per al CAE, el jurat ha valorat el paper d'aquesta entitat que gestiona una escola d'educadors en el lleure que és referent a tota la Catalunya Central i que ha ofert de manera sistemàtica i continuada un espai de formació per a les persones que estan al capdavant del teixit associatiu de la ciutat. El CAE ha contribuït també a la promoció d'alternatives d'oci no consumista per a joves i ha impulsat la professionalització i el prestigi de perfils vinculats a l'educació en el lleure que, en el passat, treballaven des de la precarietat laboral. Segons el jurat del premi, els valors que connecten l'activitat i els objectius del CAE amb l'esperit dels manresans del segle XIV són l'actitud proactiva i la capacitat de sumar esforços de voluntariat i professionals per contribuir al progrés social de la ciutat, especialment en l'àmbit sociocultural i d'integració social. També el compromís amb la ciutat i la seva gent, especialment infants i joves, i una actitud positiva enfocada a la recerca de solucions i a la cooperació tant amb la resta del teixit associatiu com amb la comunitat educativa o les administracions. Un altre dels valors que els fa mereixedors del premi és l'emprenedoria a l'hora d'impulsar iniciatives de millora del prestigi de l'educació en el lleure i de dignificació de les condicions laborals de les persones que hi treballen. Finalment, el jurat també ha valorat la visió estratègica del CAE en el disseny de projectes d'intervenció sociocultural que combina l'arrelament al territori i la projecció de la ciutat tant al conjunt del país com en l'entorn internacional.

En les edicions anteriors, els premis s'han lliurat a Pere Garcia (a títol pòstum) i a la Cooperativa Mengem Bages (2017); al metge i investigador Pere Joan Cardona i a la Coral Infantil de les Escodines (2018); i a la Sebastià Catllà i a la Comunitat de Sant'Egidio (2019).