Gent gran

CatSalut presenta el material de sensibilització de bon tracte a la gent gran a Manresa

La Comissió Tècnica d’Envelliment actiu i saludable ha elaborat el material "Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans"

per Redacció , 20 de novembre de 2019 a les 12:12 |
Presentació del material de bon tracte a la gent gran | CatSalut
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Comissió Tècnica d'Envelliment actiu i saludable ha elaborat el material Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans, que vol posar un focus per sensibilitzar les persones que treballen en l'àmbit social i de salut sobre diferents situacions en les quals podria quedar compromès el bon tracte a les persones grans i que sovint poden passar per alt. 

Imatges amb l'estil de vinyetes de còmic amb situacions quotidianes en la relació entre els serveis de salut i les persones que atenen són l'eix troncal del material Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans. L'objectiu és sensibilitzar professionals de l'àmbit social i de la salut perquè es replantegin la manera en què es comuniquen amb un sector important de la població que de vegades tracten de manera poc respectuosa, infantilitzada o sense tenir-ne en compte les necessitats reals. 


Aquest material ha estat presentat aquest dimarts al Palau Firal de Manresa. El material presentat recull imatges en forma de còmic que representen situacions en centres de salut o de benestar social en les que el bon tracte es veu compromès. Aquestes imatges s'acompanyen dels Principis del bon tracte a les persones grans, que s'engloben en set punts: 

1. Reconèixer la singularitat de l'altre, lluny de la generalització o la homogeneïtzació 


2. Comunicar-se de forma respectuosa, sense fer judicis de valor o actuar a partir dels prejudicis. 

3. Acompanyar aquelles situacions que comprometen el benestar de la persona, sense banalitzar la seva experiència. 

4. Utilitzar un llenguatge comprensible i entenedor per a la persona, evitant els tecnicismes i garantint la intel·ligibilitat. 

5. Respectar l'autonomia i la participació d'acord a les preferències, interessos, voluntat i desitjos de la persona, evitant la directivitat impositiva. 

6. Assegurar el dret a la intimitat i la confidencialitat com a requeriments ètics indispensables en la pràctica professional. 

7. Valorar l'escolta comprensiva i la creació d'un vincle de confiança com a fonaments de la praxi professional en el marc de la relació interpersonal. 

El disseny del producte s'ha fet en forma de postals desplegables i de pòsters, que es preveu que es pengin en llocs visibles i accessibles als professionals a qui va dirigit aquest material. 

El 2017, arran de la formació dels Consells consultius i de coordinació de Salut publica a tota Catalunya, que apleguen els diferents departaments de la Generalitat que hi ha al territori, diputacions, proveïdors de salut, consells comarcals, els principals municipis de cada regió sanitària, col·legis professionals i universitats es va veure la necessitat de treballar en una sèries de temes que preocupaven, entre els quals l'envelliment de la població. Fruit d'aquesta anàlisi, a la Catalunya Central, el Consell va encarregar la constitució de la Comissió d'Envelliment actiu i saludable. 

La Comissió va valorar diferents opcions i finalment es va veure prioritari seguir treballant en la línia d'una campanya nascuda al Solsonès Tracta'm bé, que neix amb l'objectiu de prevenir els maltractaments a la gent gran, sensibilitzar la població sobre els diferents tipus de maltractaments que pateixen les persones grans i difondre els valors de la cura i el respecte cap a les persones grans. 

Es va veure que es podia ampliar la línia que anava dirigida als professionals dels serveis socials i de salut i, d'aquesta manera, van decidir impulsar Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans

A l'acte s'hi ha convidat totes les entitats que formen el Consell consultiu i de coordinació de Salut Pública del territori, a totes les residències de persones grans, sociosanitaris, hospitals, i centres de salut de la Catalunya Central, així com a altres comissions de la resta del territori català que també estan treballant en temes d'envelliment. 

Alba Camps, delegada del Govern a la Catalunya Central, el Dr. Joan Guix, secretari de Salut Pública i Eliseu Oriol, director del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han inaugurat l'acte. A continuació, Jordi Muñoz, advocat de la Comissió dels Drets de la Gent Gran del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i membre de l'Associació per a la Investigació del Maltractament a les Persones Grans, ha parlat del Bon tracte i els drets de les persones grans

Tot seguit, membres de la Comissió tècnica han presentat als assistents els materials dissenyats en diferents formats i han parlat de l'estratègia de difusió que es durà a terme arreu i han explicat cadascuna de les vinyetes i el principi del bon tracte al qual feien referència. 

El secretari de Salut Pública, el Dr. Joan Guix, ha conclòs l'acte ressaltant la importància del treball transversal i les avantatges de fer un abordatge multidisciplinar. Ha agraït la tasca feta a les entitats del territori.

 

Arxivat a:
Societat, gent gran, catsalut
Participació