RAC1 recorda l'incident que va portar la duquessa de Cardona a judici per disparar un guarda

Ho va fer durant el programa de la Segona Hora, concretament dins de la secció "RAC1nciliador", en la qual Xavier Pérez Esquerdo intentava, en clau d'humor, posar pau a la "rivalitat" entre Cardona i Solsona

Casilda Ghisla Guerrero-Burgos, duquessa de Cardona
Casilda Ghisla Guerrero-Burgos, duquessa de Cardona | ordenconstantina.org
17 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:43h
El programa La Segona Hora de RAC1 va dedicar part del seu temps a recordar el judici a què es va haver d'enfrontar Casilda Ghisla Guerrero-Burgos y Fernández de Córdoba (la duquessa de Cardona) per haver ferit accidentalment el guarda d'una de les seves finques durant una cacera nocturna.

El motiu que va portar l'equip de Quim Morales a parlar de l'incident en qüestió té nom i cognom: el RAC1nciliador, una secció d'humor en la qual Xavier Pérez Esquerdo intenta que dos municipis "enfrontats" de fa anys facin les paus. En el cas del programa d'ahir al migdia, els dos pobles eren Cardona i Solsona. El que va fer Pérez Esquerdo va ser trucar una veïna de cada lloc perquè exposessin les grandeses i les mancances de totes dues viles. I va sortir la figura de la duquessa.

Què va passar?

Les versions del que va passar són diverses, i fins i tot, els diaris que van seguir el cas no es van posar d'acord en l'any en el qual van tenir lloc els fets: alguns assenyalaven que van passar el 15 de setembre de 2012 i d'altres, el 15 de setembre del 2015. El que també dista és el relat de l'incident, depenent de si l'explicava la fiscalia o ho feia la mateixa duquessa.

Segons la fiscalia, la matinada del 15 de setembre (l'any és una incògnita), la duquessa va decidir anar de cacera i va avisar l'administrador i el guarda de la finca on es trobava perquè l'acompanyessin en cotxe i, així, poder carregar les preses que abatés. Al cap d'una estona, i des del vehicle estant, va disparar un mufló (una espècie d'ovella amb la llana de color marró fosc) i va ordenar al guarda que l'agafés i el carregués al remolc. Mentre aquest l'obeïa (sempre segons el relat del fiscal) Casilda Ghisla va deixar el rifle carregat damunt del cotxe i va agafar el mòbil, i mentre l'estava manipulant [el mòbil], va colpejar l'arma sense voler, que va caure a terra i es va disparar. El tret va anar a parar al taló del guarda, provocant-li una ferida que va requerir d'una intervenció quirúrgica.

El que va explicar la duquessa de Cardona durant el judici (que va tenir lloc el març del 2017) és sensiblement diferent. Segons ella, l'animal el va matar a la tarda, i durant la nit -sense anar armada- el va anar a recollir amb l'ajuda del guarda i l'administrador de la finca. Mentre el carregaven al cotxe, va sentir un tret i crits del guarda, que sagnava del peu. És per això que assegurava que ella no havia estat la responsable de l'incident, perquè no havia vist cap arma.

Com va acabar, tot plegat?

La Fiscalia de Còrdova va demanar per a la duquessa un any de presó; una multa de 72.000 euros; quatre anys d'inhabilitació per caçar, i quatre més de privació de llicència d'armes, acusant-la de lesions per imprudència greu i d'un delicte relatiu a la protecció de la flora, la fauna i els animals domèstics.

Finalment, però, la sentència del jutjat va acabar resolent que l'acusada hauria de pagar una indemnització al guarda de 84.103 euros. Així mateix, la van absoldre dels delictes que se li havien atribuït inicialment relatius a la protecció de la flora, la fauna i els animals domèstics i a les lesions per imprudència greu.
Arxivat a