L'Ajuntament autoritza Banco Santander a aixecar quatre blocs de fins a 7 pisos al costat de l'estació de busos

El ple aprova un conveni amb el banc que també contempla 3.380 m2 d'usos comercials al solar de l'Alcoholera i la construcció de fins a 99 pisos en aquests quatre edificis

16 de juny del 2016
Actualitzat el 17 de juny a les 14:27h
El plànol de l'actuació a l'Alcoholera sobreposat sobre el mapa actual
El plànol de l'actuació a l'Alcoholera sobreposat sobre el mapa actual | Conveni
El ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous ha donat llum verd al conveni que el consistori va signar amb Banco Santander per a la urbanització del solar de l'antiga Alcoholera, entre l'estació d'autobusos i la carretera de Santpedor, que contempla la construcció de quatre blocs d'habitatges amb un màxim de 99 pisos i l'habilitació de 3.380 m2 de superfície comercial a la mateixa àrea. Per a que això sigui possible, l'Ajuntament ha de tramitar l'aixecament de la suspensió de tràmits i llicències adoptat per acord de Ple del 18 de desembre de 2014 i que afectava a aquest sector. També s'ha de fer la modificació del Pla General, del Pla Especial Alcoholera i la redacció del Pla de millora urbana Alcoholera. Abans d'aquest acord, el Pla General contemplava un aprofitament del 28% del sòl per a equipaments en aquesta zona, que ara no es desenvoluparan. El dictamen s'ha aprovat amb els vots de CDC i ERC i l'abstenció de C's. La resta de grups, CUP, PSC i DM hi han votat en contra.

Banco Santander és propietària de més del 50% d'aquest solar, que inclou terrenys propietat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya – Departament de Territori i Sostenibilitat, i zones que s'havien urbanitzat mitjançant una cessió per part de Carbones de Berga, l'anterior propietària, en favor de l'Ajuntament de Manresa. L'acord es notificarà als altres propietaris a fi i efecte que puguin formular-hi al·legacions.

L'àmbit de l'actuació és de 6.830 m2, dels quals la meitat, 3.415 m2 seran d'aprofitament privat en quatre blocs de pisos de 4, 5, 6 i 7 plantes amb un màxim de 99 habitatges en total. L'altra meitat estarà repartida en 2.049 m2 de zona verda i 1.366 m2 d'espai viari. A part, es destinaran 3.380 m2 a locals comercials entre la planta baixa dels quatre blocs i 1.844 m2 sota el rasant de terra aprofitant el desnivell entre el carrer Sant Antoni Maria Claret i el vial d'accés a l'estació d'autobusos. S'ha de tenir en compte que també caldrà habilitar pàrquing soterrat per als residents. La intervenció contempla el sanejament i rehabilitació de la façana de l'antiga fàbrica de l'Alcoholera i la xemeneia existent en el solar. El conveni també te previst donar continuïtat als espais públics que en un futur es puguin preveure en l'àmbit d'actuació de l'estació d'autobusos i el seu aparcament. El desplegament del conveni suposarà també la pèrdua de més de la meitat de places de l'aparcament de l'estació, que és de pagament i té una molt baixa ocupació.

Quant a terminis, el conveni contempla 1 any per a l'execució i finalització de les obres d'urbanització del PMU, a comptar des de la data de notificació a Banco de Santander de l'acord de ple d'aprovació definitiva del projecte de reparcel·lació o de l'escriptura de reparcel·lació voluntària. També 1 any per a la sol·licitud de la llicència d'obres majors per a la construcció de l'edifici volumètric 1, o bé, de l'edifici volumètric 2 definits en el PMU, a comptar des de la data de notificació al Banco de Santander de l'acord d'aquest dijous.

Segons les darreres dades, a Manresa hi ha una 9.000 habitatges buits.