Castellbell plora la inhabilitació d'Emilio Viudes

El metge fa 32 anys que treballa al CAP del municipi i afirma que tan ell com els metges de Balsareny i Monistrol estan sent castigats per ser reticents davant les noves directrius de l'ICS des que van començar les retallades en sanitat

Aina Font Torra
10 de març del 2015
Actualitzat a les 16:34h
Emilio Viudes és abraçat per una pacient.
Emilio Viudes és abraçat per una pacient. | AFT.

Emilio Viudes és abraçat per una pacient. Foto: AFT.


A les dotze d'aquest migdia centenars de persones s'han aplegat davant del CAP de Castellbell i el Vilar per donar suport a Emilio Viudes, que fa 32 anys que exerceix de metge al municipi i que el passat 23 de febrer va ser inhabilitat durant dos anys i mig arrel d'un expedient administratiu on se l'acusava d'atendre a persones de mútues privades a l'ambulatori i de no tenir demanada la compatibilitat per poder treballar fora de l'horari de l'ICS. "Aquí a Castellbell només hi ha un ambulatori, i s'hi aglutina tothom. La gent, quan vol ser visitada, demana hora al taulell d'admissions i a partir d'aquí se'ls inclou a l'agenda de visites del dia, sense discernir si són d'una mena o d'una altra", ha explicat Viudes, que ha posat de manifest que el fet d'atendre a gent que té mútua "és una pràctica molt comuna entre tots els companys de la meva professió que fem medicina rural".

L'allau de gent que s'ha concentrat davant el CAP de la vila només tenia ganes d'abraçar i animar el metge que, entre plors i fent alguna broma per desdramatitzar la situació, intentava mantenir la compostura i, fins i tot, animava els més desenciasats. "M'he quedat orfe", ha dit un home mentre l'abraçava. " No saps fins a quin punt em vas ajudar quan més ho necessitava", li ha expressat una veïna del poble. I és que des que Emilio Viudes va començar a treballar a Castellbell, ha estat íntegra la dedicació que ha tingut a la feina. Així ho ha explicat la seva dona, Montse Pedrola, que ha recordat els inicis del seu marit com una època on "ni els nadals ni les vacances existien a casa. L'Emilio estava les 24 hores del dia pendent dels seus pacients".

Gat amagat
El metge de Castellbell va ser la primera víctima d'un degoteig d'acusacions que van seguir pel doctor Castillo, de Monistrol de Monterrat, i pel metge de Balsareny, Josep Cañellas. Segons Viudes, aquests metges més veterans "estem sent castigats per ser reticents davant les noves directrius de l'ICS des que van començar les retallades en sanitat. Segurament perquè hem estat més crítics o, si més no, perquè no ens ajustem al perfil de gent que ells volen tenir". Amb la temença que això només sigui "la punta de l'iceberg", el metge ho té clar: "Si l'ICS vol aplicar aquesta mesura a tots els metges, faran fora als que vulguin, perquè és una pràctica molt habitual".

Davant un futur incert i amb l'esperança que l'ICS faci marxa enrere, Viudes no s'ha aturat. Per una banda, i amb la via administrativa esgotada, el seu cas passarà a via judicial. "El meu advocat està preparant un recurs per presentar-lo al jutjat", ha manifestat. 

Pel que fa a la feina, "per sort jo ja feia activitats fora del meu horari", ha dit el metge, "treballo en una empresa de riscos laborals a la tarda i porto dues residències d'avis. Això ho continuaré fent, però de totes maneres m'estic plantejant d'agafar una altra feina per substituir la que tenia als matins al CAP". 
 

Viudes amb el suport de gran part de Castellbell i el Vilar. Foto: RBG.