Alumnes del Pare Algué creen un itinerari sonor de la Llum

Els protagonistes de la construcció de La Sèquia expliquen la història en llocs emblemàtics de la ciutat en "El Camí de la Llum"

Redacció
26 d'abril del 2012
Alumnes del Pare Algué amb els aauriculars.
Alumnes del Pare Algué amb els aauriculars. | AjM
Alumnes del Pare Algué amb els aauriculars. Foto: AjM

Els alumnes de 5è de l'Aula d'Acollida de l'Escola Pare Algué han creat "El Camí de la Llum" un itinerari sonor per la Manresa del segle XIV que es pot seguir des del telèfon mòbil o el reproductor mp3. Els protagonistes de l'època, Berenguer de Montagut (l'arquitecte de La Seu de Manresa) a la Seu, Guillem Catà (l'enginyer que va dissenyar La Sèquia) al carrer Cap del Rec, el Rei Pere III o el bisbe de Vic Galceran Sacosta, entre altres personatges, expliquen la història des d'aquests llocs emblemàtics.

El presentació del projecte educatiu s'ha fet públic avui al migdia a l'aula d'Acollida de l'Escola Pare Algué pel regidor d'Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa, Antoni Llobet; el director de l'escola, Valentí Vilar; i dos mestres responsables del projecte, Dolors Cabot i Toni Casserres.

Durant l'acte, s'ha passat un vídeo en el qual s'ha explicat el procés de creació del projecte desenvolupat pels alumnes, quatre dels quals –Dariana (Hondures), Pelei (Xina), George (Romania) i Nabil (Marroc) - han explicat les seves característiques i els aprenentatges adquirits sobre la història de la Llum i la Manresa del segle XIV.

El regidor Llobet ha felicitat l'escola i els alumnes "per l'extraordinari treball desenvolupat que és un exemple de ciutadania, de pedagogia i d'autoestima". Per al regidor d'Ensenyament, "aquest projecte no només us millora a vosaltres com a persones sinó que també contribuïu a deixar un llegat per a la ciutat". Llobet ha tingut paraules d'elogi pels responsables educatius de l'Aula d'Acollida "ja que esteu fent una feina impagable".

Per la seva part, Valentí Vilar, ha assegurat que amb aquest treball "els alumnes han treballat la lectura, l'escriptura, la dicció, la relació i la convivència, uns aprenentatges que els faran més persones en un món tant canviant que ens ha tocat viure".

Dolors Cabot ha explicat que els alumnes "han treballat la llengua catalana a través de la història de la Llum i la Sèquia, una feina col•lectiva que a més a més ha estat una gran aportació per a la ciutat". Cabot ha valorat "l'esforç, la imaginació i la il·lusió" dels alumnes en aquest projecte en una escola "que gairebé tota és una aula d'acollida", ja que el 95% dels alumnes són immigrants.

Per la seva banda. Toni Caserres ha explicat les característiques del projecte treballat i ha destacat les diferents possibilitats tècniques que permeten seguir l'itinerari sonor per la història de la Sèquia de Manresa a Internet, al mòbil (des de l'aplicació Woices) i en sistemes GPS, que han sorgit del treball conjunt entre professors i alumnes. "Estem fent coses pioneres, fet des d'aquesta escola i que es fan a pocs llocs del món", ha assegurat.

Per a Caserres, "aquest treball demostra que l'escola és capaç d'oferir coses a la ciutat i que les Aules d'Acollida no només són un element indispensable de cohesió social sinó també un element per a la renovació de la pràctica educativa".

Del Pregó infantil al Camí de la Llum
Després d'haver elaborat i llegit amb èxit el Pregó Infantil de la Llum 2012, junt amb les escoles Jeroni Moragas i Oms i de Prat; els alumnes de 5è curs de l'escola Pare Algué, han continuat treballant sobre la construcció de La Sèquia i els seus protagonistes.

Ho han fet a partir de textos, de visites a l'Arxiu Comarcal, al Carrer del Balç i altres espais de la ciutat relacionats amb La Sèquia i han creat els diàlegs, els han gravat i els han publicat a Internet perquè qualsevol persona tingui a disposició aquest camí virtual, accedint a la pàgina web de http://informatiuparealgue.blogspot.com/p/cami-de-la-llum.html.

També han preparat un fulletó, disponible a Internet amb el recorregut, els punts claus i les instruccions per descarregar els fitxers als dispositius mòbils.

El servei que s'ha utilitzat per publicar l'itinerari sonor s'anomena Woices ( http://woices.com ), és de tecnologia catalana i permet també descarregar els fitxers sobre el terreny si es disposa d'un smartphone.

Igualment, s'ha publicat el Camí de la Llum al servei Wikiloc ( http://www.wikiloc.cat ) també de tecnologia catalana i que permet posar-se l'itinerari al GPS.

La presentació pública del projecte es farà el pròxim 25 de maig, a les 7 de la tarda, al Museu de la Tècnica de Manresa.

Més informació