Ceps i Manduca fa un tast de formatges

Més de 50 persones van atendre les explicacions de Christian Carné mentre degustaven diverses varietats

Redacció
02 d'octubre del 2010
576_12860130611er__torn_tast_de_formatges
576_12860130611er__torn_tast_de_formatges



Primer i segon torn del tast de formatges. CiM

L'Associació cultural i gastronòmica de Sant Vicenç de Castellet, Ceps i Manduca, ha començat amb molt d'èxit els actes de la temporada de tardor, preparant per a tots els socis i simpatitzants un Curs iniciació al tast de formatges que va tenir lloc en dos torns, els passats 22 i 29 de setembre. Més d'una cinquantena de persones en total varen ser els privilegiats que van poder gaudir de les explicacions d'en Christian Carné, del Petit celler i llavors tastar aquests suculents formatges:

1er, Casa Mateu Tou: Al poble de Surp s'elaboren a Casa Mateu formatges d'ovella. La llet, d'alta qualitat, prové d'un ramat del poble de Corruncui. El Casa Mateu Tou, és un innovador formatge de pasta tova elaborat amb cura i delicadesa per una gran formatgera. De recent creació, sorprèn la seva suavitat i post-gust agradable. Ideal per acabar un bon àpat. Tipus de llet: Ovella, llet pasteuritzada. Tipus de pasta: Pasta tova. Quallada: Làctica. Maduració: De 15 a 20 dies. Crosta: Pell florida. Nom de l'elaborador: Casa Mateu. Població on s'ha elaborat: Surp (Pallars Sobirà).

2on. Gorgonzola: Actualment, aquest formatge amb (DOP) s'elabora en grans fàbriques situades al nord-est d'Itàlia. Es produeix en tambors entre 6 i 13 kg. Té una crosta gruixuda i rugosa de color gris vermellós amb algunes taques polsoses. La pasta és de color blanc o groc clar, amb abundants vetes de color blau verdós. La seva textura és bastant cremosa, més humida que la del Stilton i més mantegosa que la del Roquefort. De sabor assaonat i especiat, amb un toc a fusta florida i bolets. Tipus de llet: Vaca. Tipus de pasta: Pasta semi dura amb vetes. Maduració: Entre 3 i 6 mesos. Crosta: Gruixuda. País origen: Itàlia. Regió: Lombardia. Conservació: més de 5 graus C. Temperatura consum: entre 18 i 20 graus C.

3er. Pago de los Vivales Reserva: Elaborat amb llet crua 100% d'Ovella. És un formatge amb una consistència molt ferma, amb escorça natural, fina, dura i llisa de color mel. Al tall presenta una pasta ferma, característica d'un formatge "vell", sense tenir l'aspror d'aquest. És un formatge fundent en boca fins i tot després de 12 mesos de maduració. El sabor està lligat al temps de maduració i a la procedència de la llet obtenint amb això un formatge fort, net i aromàtic. Tipus de llet: Ovella. Tipus de pasta: Pasta dura. Maduració: més de 12 mesos. Crosta: natural. Conservació: en fred entre 4 i 8 graus C. Temperatura consum: entre 18 i 20 graus C. Caducitat: 2 anys

4art. Banon: Banon és un petit formatge francès que prové d'antigues receptes de fabricació de les granges dels Alps de l'alta Provença francesa. El seu nom li ve del petit poble Banon situat a l'altiplà de Albió, entre els pobles de Lure i Ventoux. El Banon és un formatge de gust molt característic, afruitat, a fusta, a vi i a castanyer. Llet crua de cabra provençal, Rove o alpina de granja "fermier" provinent d'un mateix ramat. Les cabres han de pasturar almenys durant 210 dies als turons de la regió. Tipus de llet: Cabra. Tipus de pasta: Pasta tova. Maduració: Entre 2 setmanes i 2 mesos. Crosta: Natural. País origen: França. Regió: Provença. Conservació: més de 5 graus C. Temperatura consum: entre 18 i 20 graus C.

5é. Comté: Aquest antic formatge francès, conegut també com Gruyère de Comté, s'elabora a la regió situada entre els Vosges i l'Alta Savoia, en petites formatgeries que utilitzen llet crua. Unes empreses especials (affiners) controlen els formatges durant la seva maduració, durant un any o més. Es produeix en grans cilindres de 40 kg i té una escorça de color beix que adquireix un major gruix i duresa amb la maduració. La pasta, de color palla fosca, pot presentar alguns forats de mida mitjana i sol trencar-se al tallar-la. Tipus de llet: Vaca. Tipus de pasta: Pasta dura. Maduració: entre 5 i 12 mesos. Crosta: Pell rentada de color beix. País origen: França. Regió: Nord-est

6é. Cantell: El Cantell és un formatge d'autor, de textura compacta i trencadissa. Aroma net i agradable. Amb gust profund, a fruits secs, amb notes vegetals i sense cap toc amarg, deixant perfums sobris i persistents en el paladar. Típic dels formatges de cabra ben madurs. Tipus de llet: Cabra. Tipus de pasta: Pasta semi dura. Maduració: mínim 12 mesos. Crosta: Natural. País origen: Catalunya. Comarca: Maresme. Conservació: en fred entre 5 i 7 graus C. Temperatura consum: entre 18 i 20 graus C.

I tots aquests formatges és varen maridar amb dos vins, un blanc i un negre, i els assistens varen poder triar el vi més adient per a cada formatge. El vi blanc va ser: L'Emendis blanc barrica 2006 del Penedès, fet amb la varietat Xarel·lo i Chardonnay. I el negre un Viña Alcorta reserva del 2004 de la rioja fet amb la varietat, Tempranillo.