Junts portarà al ple de Manresa mesures per fer front a la multireincidència delictiva

Demana la reforma del Codi Penal i l'increment de jutjats i jutges per fer front als retards que impossibiliten la seva gestió adequada

Josep Gili i Ramon Bacardit, en una imatge d'arxiu del ple de Manresa
Josep Gili i Ramon Bacardit, en una imatge d'arxiu del ple de Manresa | Pere Fontanals
16 de gener del 2024
Actualitzat el 14 de març a la 13:20h

El grup municipal de Junts presentarà al ple de Manresa d'aquest dijous una proposició per fer front al problema de la multireincidència delictiva i la inseguretat ciutadana amb una sèrie de mesures que insten administracions superiors a reformar el Codi Penal i la Llei Orgànica d'enjuiciament criminal i a donat de més recursos l'administració de justícia.

Junts posa de manifest que la inseguretat ciutadana és el sisè problema de la població segons el Centre d'Estudis d'Opinió, un problema que es percep sobretot pels delinqüents habituals. El grup constata que en les darreres setmanes i mesos s'han aixecat moltes veus, "sobretot en l'àmbit municipal" per posar solucions urgents al problema dels delinqüents multireincidents.

La formació també constata que la darrera reforma de l'article 234.2 del Codi Penal per introduir els furts com a causa de multireincidència "no ha resultat efectiva" perquè considera que el problema es troba en "la incapacitat del sistema judicial de donar resposta de forma àgil a casos com aquests". Fins i tot valora que l'increment d'efectius policials "es mostra ineficient" si la justícia "no és capaç de donar recorregut sancionador" a les actuacions policials.

Per tot plegat, Junts demana a l'Ajuntament de Manresa que insti a la Generalitat a elaborar una proposta de reforma i adaptació del Codi Penal i la Llei Orgànica d'enjudiciament criminal per tal de fer front al fenomen de la multireincidència i presentar-la a la Comissió de Justicia del Parlament de Catalunya.

També demana que s'insti al Departament de Justicia de la Generalitat a reclamar al Ministeri de Justícia nous jutjats i els jutges de reforç que corresponguin després d'haver fet un estudi sobre la sobrecàrrega d'actuacions que pateixen els jutjats de Catalunya.

Finalment, la moció també insta l'Ajuntament a sol·licitar als Ministeris d'Interior i de Justicia que emetin un informe de valoració de l'eficàcia de la reforma del Codi Penal aprovada el 2022 en relació a la multireincidència.