Proposen el geòleg manresà Josep Maria Mata per a la Creu de Sant Jordi

Els promotors ja han lliurat la documentació, que té el suport de 40 entitats i 300 persones, al Departament de Cultura

Josep Maria Mata Perelló, aquest dissabte durant la sortida geològica
Josep Maria Mata Perelló, aquest dissabte durant la sortida geològica | Cedida
23 de desembre del 2023
Actualitzat a les 20:05h
El catedràtic manresà Josep Maria Mata Perelló ha estat proposat com a candidat a obtenir la Creu de Sant Jordi per part d'un grup promotor de sis persones que ha obtingut el suport d'una quarantena d'entitats i més de tres-centes persones a títol individual i que preveuen rebre, també, el suport de l'Ajuntament de Manresa en un futur ple.

Els promotors han comunicat aquest dissabte la candidatura al propi Mata en el transcurs d'una caminada geològica que han portat a terme aquest dissabte al matí i que ha finalitzat al Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) del Forn de Calç de Calders.

Les adhesions a la proposta encara estan obertes, i qui vulgui afegir-s'hi ha d'omplir aquest document, en cas de ser a títol individual, o aquest altre en cas d'entitats, i enviar-lo al correu dels Amics de l'Art Romànic del Bages [email protected].
 

Qui és Josep Maria Mata Perelló?

Josep Maria Mata Perelló té un extens currículum extensíssim, centrat, sobretot, amb la seva professió de geòleg. És doctor en Geologia per la Universitat de Barcelona, i catedràtic de Cristal·lografia i Mineralogia de la Universitat Politècnica de Catalunya. És autor de diversos llibres sobre mineralogia.

Es va llicenciar en Geologia el 1969 a la Facultat de Ciències de la Universitat Central de Barcelona. El 1981 va presentar la tesi doctoral Els minerals a Catalunya i va obtenir el títol amb qualificació cum laude de doctor en geologia. Va començar exercint de professor en alguns instituts de Manresa i Vic, però gairebé tota la seva tasca docent la va desenvolupar durant més de 30 anys com a professor de l'Escola Universitària Politècnica de Manresa que forma part de la UPC. A més, va ser director del Departament d'Enginyeria Minera i Recursos Naturals de la UPC des del 2006 fins al 2012, any en què es va jubilar com a professor.

Ha fet recerques geològiques a bona part de la península Ibèrica, realitzant una gran quantitat d'inventaris mineralògics a tot l'Estat. Va ser un dels impulsors de la Sociedad Española para la Defensa del Patrimonio Geológico y Minero (SEDPGYM), entitat de la qual va ser el primer president des de la data de la seva creació el 1995 i fins al 2004. Actualment n'és president honorífic.

A més, ha escrit nombrosos llibres sobre mineralogia i articles en publicacions i revistes relacionades amb el món de la mineralogia, la geologia i la protecció del patrimoni geològic i miner. Les seves obres i activitats són internacionalment reconegudes, de tal manera que la Unesco el va nomenar assessor tècnic per a la defensa del Cerro Rico de Potosí (Bolívia).

És assessor de cinc geoparcs de Catalunya, de l'estat espanyol i del món, als quals aconsella en temes de mineria i de patrimoni miner. A banda del Geoparc de la Catalunya Central, on presideix la comissió científica, els altres parcs geològics als quals assessora són el de la Conca de Tremp i el Montsec; el de la comarca aragonesa del Sobrarbe, del qual forma part del comitè científic i n'és l'assessor en el tema miner, el de l'Alto Tajo i la comarca de Molina de Aragón, que assessora en temes de mineralogia i de mineria. I el de la comarca minera d'Hidalgo, a Mèxic, que també assessora en mineria. Va ser director del Museu de Geologia Valentí Masachs de la UPC des de 1980 fins a 2003.

Mata i Perelló ha format part i col·laborat amb diverses institucions, tant científiques com l'Institut Català d'Història Natural, la Sociedad Geológica de España, Expominer, SIGMADOT i CYTED; com humanitàries a través de diverses ONG: Geológos del Mundo i Minería para el Desarrollo.