L'Ajuntament de Sant Vicenç ha de suspendre el ple d'octubre per falta de secretari

La sessió s'ha ajornat automàticament fins al divendres al vespre, però l'alcalde, Dani Mauriz, avisa que tampoc estarà coberta la plaça

Dos regidors d'ERC a la porta tancada de la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Vicenç
Dos regidors d'ERC a la porta tancada de la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Vicenç | Pere Fontanals
26 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 12:54h
El ple municipal ordinari d'octubre de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet que havia de celebrar-se dimecres al vespre s'ha cancel·lat i ajornat automàticament per al cap de 48 hores perquè el consistori no té secretari municipal. L'alcalde, Dani Mauriz, ja ha avisat que per a divendres "la situació no estarà resolta" i que caldrà tornar a ajornar el ple fins a la propera setmana. "Llavors sí que espero que tinguem un secretari", ha vaticinat.

Això ha provocat un daltabaix entre govern i grups de l'oposició que acusen l'alcalde de "deixadesa", alhora que el batlle explica ha parlat amb "més de trenta secretaris del país i els respectius ajuntaments", i ha estat "en contacte permanent" amb la Direcció General d'Administració Local (DGAL) de la Generalitat sense que n'hagi trobat cap "ni estable ni provisional".

Sant Vicenç de Castellet tenia un secretari en comissió de serveis que el passat 11 de setembre va renunciar a la plaça per tornar a l'ajuntament on n'era titular. Des que un parell de mesos enrere va comunicar-li la renúncia al govern, el govern assegura que va iniciar "la cerca d'un secretari que el substituís", tenint en compte que la llei permet cubrir la plaça amb un secretari accidental, que en aquest cas va ser del propi consistori, durant un termini màxim d'un mes.

En aquest marge de temps l'Ajuntament va obrir una convocatòria per cobrir la plaça i s'hi va presentar un candidat que, segons Mauriz, "va triar altres ajuntaments per als que també optava", de manera que aquest camí no va fructificar. Des del govern, llavors, es va buscar algun secretari que disposés d'hores, "encara que fos per cobrir només el ple o les reunions que s'han de fer amb els grups", però tampoc no se'n van trobar.

La figura del secretari municipal és cabdal per a qualsevol ajuntament. És el lletrat que certifica la legalitat de les mesures que es prenen des del consistori fent funcions notarials, de manera que ha de ser present a les sessions plenàries, però també a les comissions, però fora de les reunions és qui signa totes les resolucions d'alcaldia, de manera que la seva absència paralitza totalment el funcionalment de qualsevol consistori.

A Catalunya, històricament, la manca de secretaris per cobrir places municipals és un mal endèmic. Els secretaris són titulars d'una plaça, però poden treballar en altres ajuntaments si hi accedeixen el comissió de serveis o poden fraccionar la seva jornada en hores i donar servei a diversos consistoris, sobretot quan són petits.
 

L'oposició denuncia la "deixadesa" del govern municipal

Els grups municipals d'ERC i el PSC a l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, que es troben a l'oposició, han denunciat que la situació s'ha donat per la "deixadesa" del govern municipal a mans de Junts. Tant una com l'altra formació acusen al govern de "no haver fet el suficient" per proveir-se d'un secretari municipal, i de no haver apurat tots els recursos existents, "com recórrer a la Diputació o al govern de Madrid", han apuntat els socialistes.

Els republicans, per la seva part, han dit que el govern "està pendent de promocionar un treballador del consistori perquè pugui obtenir la plaça de secretari", però ha acusat Junts de "no cuidar el mentrestant". "Saben que l'anterior secretari plegava des de l'agost i som al mes d'octubre i no s'ha trobat cap alternativa, ni estable ni provisional", s'ha lamentat la republicana Adriana Delgado.

L'oposició es queixa que la falta de secretari municipal "paralitza totalment el funcionament de l'Ajuntament", que més enllà de les reunions, "no pot tramitar llicències d'obres o d'obertura d'establiments o molts altres tràmits que necessiten la signatura d'aquesta figura".