La jornada de Mosaic constata que la salut mental continua essent una realitat poc visible a la feina

El 20% de les baixes registrades a l'àmbit laboral són per qüestions que tenen a veure amb la salut mental dels treballadors

La jornada de Mosaic sobre la salut mental en l'àmbit laboral s'ha celebrat aquest dimecres
La jornada de Mosaic sobre la salut mental en l'àmbit laboral s'ha celebrat aquest dimecres | FGTC
Nació
11 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 14:28h
Mosaic ha organitzat aquest dimecres una jornada per aprofundir en la realitat i la situació de la salut mental de la ciutadania en l'àmbit laboral i quins efectes té en la productivitat de les empreses. En el marc de la sessió, organitzada conjuntament amb Seat i Pimec, s'ha posat de manifest que la salut mental continua essent una realitat molt poc visible a la feina i s'ha fet públic que un 20% de les baixes registrades tenen a veure amb aquesta qüestió.

La jornada ha comptat amb la participació d'una quinzena d'empreses del territori que s'han aproximat a una situació complexa. Segons les darreres dades que recull el primer Informe de salut mental i estigma a les organitzacions catalanes es calcula que un de cada cinc treballadors està passant per problemes de salut mental en l'actualitat i que el 90% de professionals que s'han pres dies lliures per causa de salut mental han ocultat el veritable motiu al seu entorn laboral. El document també revela que el tres de cada quatre treballadors no reben cap tipus de suport per part de l'empresa per gestionar les problemàtiques de salut mental relacionades amb la feina i que la taxa d'atur de les persones amb trastorn mental és de prop del 62%, més de 40 punts per sobre de la mitjana catalana.

En el marc de la jornada, han intervingut Jacint Santaeulàlia, coordinador de Mosaic; Antoni Corominas, director de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC i Fundació Althaia; Òscar Martín, tècnic de prevenció de riscos laborals de Pimec, i David Sancha, Mental Health Officer de Seat, una empresa que té una política molt avançada a l'hora de treballar els riscos psicosocials i el benestar emocional dels treballadors.

Mosaic és una iniciativa del territori impulsada per la Fundació Germà Tomàs Canet, la Fundació Althaia, les Germanes Dominiques del Convent de Santa Clara, l'Ajuntament de Manresa i l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu per donar resposta a les necessitats sociolaborals de persones amb problemes de salut mental, addiccions i altres col·lectius en risc d'exclusió que es troben dins l'àrea d'influència de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia, a la Catalunya Central. Les seves dues principals línies de treball són el Programa d'Inclusió Social i Comunitària, que gira al voltant de l'activitat del Club Social Mosaic, i el Programa Laboral, que dona suport a persones que estan en procés de recerca o manteniment d'un lloc de treball.