Pau Gómez presenta a la Fira Mediterrània un espectacle que té la gastronomia com a fil conductor

L'artista terrassenc proposa conservar el llegat culinari a través de la transmissió oral i sensorial

Pau Gómez durant la presentació de «Relleus» a la Fira Mediterrània
Pau Gómez durant la presentació de «Relleus» a la Fira Mediterrània | Laura Busquets / ACN
Nació
06 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 18:41h
L'artista terrassenc Pau Gómez va començar penjant vídeo-receptes tradicionals a les xarxes socials. Els macarrons de la iaia o el fricandó acumulen gairebé 400.000 visualitzacions i, a partir d'aquí, va decidir convertir la seva afició per la cuina en un espectacle escènic. El projecte es diu Relleus i és una coproducció de la Fira Mediterrània, el Festival de Llegendes i l'Embarral.

Amb la gastronomia com a fil conductor, Gómez proposa conservar el llegat culinari a través de la transmissió oral i sensorial. L'espectacle s'estructura en dues parts. La primera és l'aperitiu, que consisteix en un taller per aprendre a fer vídeo-reptes. La segona és el primer plat en què Gómez narra una experiència culinària amb la participació del públic.

Durant la pandèmia, Pau Gómez va anar a viure amb la seva àvia. En una entrevista amb l'ACN relata com quan era allà es va trobar "envoltat" dels seus records, i també de la seva cuina i els seus estris. Allò el va transportar al moment de la seva infantesa, quan amb la seva germana hi anaven a menjar. Això li va crear la necessitat que aquells estris continuessin tenint "utilitat" i poder continuar fent-los servir. "Vaig començar a fer les seves migas i vaig trobar un llibre on hi havia receptes que ella feia sovint", explica. En va començar a fer vídeos i pujar-los a les xarxes i van tenir molt bona acollida.

Gómez va voler portar les receptes que ensenyava davant de centenars d'espectadors a les xarxes al seu terreny professional i va proposar la idea a la Fira Mediterrània que ho va veure amb bons ulls. També compta amb el suport del Festival Llegendes i amb Terrassa Crea.

"Si agafes la recepta de la teva àvia i la fas, segurament et retrobaràs amb ella", destaca l'artista. La seva idea és poder preservar tot aquest llegat, "reviure moments" i explicar com des de la seva generació es relleva la cuina de les àvies i les mares.

De moment ha començat a fer un taller per a joves a instituts que consisteix en fer una recepta familiar, que també graven i pugen a les xarxes socials. "De cop l'han après a fer i la tenen documentada", explica. Aquest taller és l'aperitiu del seu espectacle.

En l'estrena a la Mediterrània el públic ha estat partícip de l'elaboració d'un primer plat, en concret unes mandonguilles amb pèsols. Gómez assenyala que aquesta experiència forma part d'una peça principal que presentarà el 2024 i que encara està creant. L'artista ha convidat els espectadors a cuinar amb ell i aquests moments s'han intercalat amb altres recursos que utilitza durant l'espectacle com per exemple la poesia de Miguel Hernández o Laia Carbonell. La idea de tot plegat és que l'experiència de cuinar es converteixi en una "festa", explica.

L'espectacle final es podrà veure a finals d'any a Terrassa i a partir d'aquí espera que pugui girar per tots els racons del país.