La Seu de Manresa celebra el Dia de la Seu i recupera la conferencia sobre el Frontal Florentí

El programa inclou dues conferències, una missa solemne, visita lliure a les dependències de la Seu i una activitat sobre les campanes del temple

El Frontal Florentí protagonitzarà una de les conferències del Dia de la seu
El Frontal Florentí protagonitzarà una de les conferències del Dia de la seu | Laura Busquets
Nació
27 de setembre del 2023
Actualitzat a les 9:09h
Cada segon diumenge d'octubre, l'Associació dels Amics de la Seu i la gestió de la Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa proposen la celebració de l'anomenat Dia de la Seu amb tres actes entre el 8 i el 13 d'octubre. L'origen d'aquesta celebració es troba en el mes d'octubre de l'any 1328, quan s'inicià la construcció del temple. 

El Dia de la Seu té l'objectiu de commemorar la tasca de divulgació i coneixement del temple que, any rere any, duen a terme diverses entitats, organismes oficials i particulars, així com compartir entre manresans i simpatitzants de la basílica la satisfacció de sentir-se hereus d'aquells que van emprendre les obres de construcció de la basílica de la Seu.
 

Conferència sobre el Frontal Florentí

Enguany, el cap de cartell del programa del Dia de la Seu és la conferència sobre el Frontal de la Passió (Geri di Lapo, s. XIV) a càrrec de la Dra. Francesca Español (Universitat de Barcelona), que es va haver d'ajornar l'any passat. 

La conferència, que porta per títol El frontal florentí de la Seu de Manresa. La memòria dels Saera a través del fast litúrgic, se centrarà en la família Saera en relació amb la Seu i en la donació de Ramon Saera del Frontal Florentí per embellir l'altar major de l'església de Santa Maria de Manresa. S'enquadrarà l'arribada de l'obra en el context del comerç  internacional de l'art i analitzarà els seus vincles amb la cultura figurativa florentina contemporània.
 

Programa del Dia de la Seu

Divendres 6 d'octubre

  • 18.30h, a la Sala Gòtica: conferència a càrrec de la Dr. Francesca Español Bertran (Universitat de Barcelona): El frontal florentí de la Seu de Manresa. La memòria dels Saera a través del fast litúrgic.
 

Diumenge 8 d'octubre

  • 11h, a la Seu: Missa Conventual Solemne, presidida pel Rvnd. Mn. Joan Antoni Castillo, Canonge de Santa Maria de la Seu. Amb la participació de la Capella de Música.
  • A continuació, visita lliure a les dependències de la Seu (Espai Oliba, Museu, cripta, retaules…).
 

Divendres 13 d'octubre

  • 18.30h, a la Sala Gòtica: conferència a càrrec d'Abel Rubió, arxiver de la Seu: El contracte de 1322 i altres informacions arxivístiques de l'Arxiu de la Seu de Manresa.

Totes les activitats i actes proposats són gratuïts i oberts a tothom, fins a completar aforament. 
 

Jornades Europees de Patrimoni

A part, com ja ha passat altres anys, el Dia de la Seu coincideix amb les Jornades Europees de Patrimoni i alguns dels actes que es duran a terme comparteixen programa, com és el cas de la conferencia sobre el contracte de 1322 i l'arxiu de la Seu d'Abel Rubió. 

Les Jornades Europees de Patrimoni d'enguany porten per lema Patrimoni viu fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint.

La Seu de Manresa proposa dues activitats que pretenen posar en valor les campanes i els seus tocs, com un element identitari que representa un gran llegat històric, exemple de memòria, tradició i comunicació.
 

Dissabte 14 d'octubre

  • 11h, a la Sala Gòtica: espectacle de dansa contemporània Vox mea, vox vitae a càrrec d'Àlex Vilarasau i Ariadna Torres. Cal inscripció prèvia a aquest enllaç.
  • 11.30h, a la primera coberta de la Seu: visita i exhibició a càrrec de Blai Ciurana, músic, campanòleg i secretari de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya: Història i mostra de tocs de les campanes de la Seu. Cal inscripció prèvia a aquest enllaç.