«Domènech i Montaner, catalanisme i país. La vertebració de la Catalunya moderna» arriba a Manresa

L'exposició, que pretén recuperar l'empremta política de l'arquitecte, es podrà visitar a la Biblioteca de l'Ateneu les Bases a partir de dijous

L'exposició sobre Lluís Domènech i Montaner arriba a Manresa
L'exposició sobre Lluís Domènech i Montaner arriba a Manresa | Real Academia Historia
Redacció
21 de juny del 2023
Actualitzat el 23 de juny a les 8:27h
Amb motiu de l'Any Lluís Domènech i Montaner 2023 -que commemora el centenari de la mort de l'arquitecte-, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) ha gestat l'exposicióDomènech i Montaner, catalanisme i país. La vertebració de la Catalunya moderna amb l'objectiu de posar de relleu l'extensa trajectòria política de l'arquitecte durant els primers anys del moviment catalanista.

L'exposició, comissariada per l'historiador i president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, Carles Sàiz i Xiqués, es podrà veure a partir d'aquest dijous a la Biblioteca Ateneu les Bases de Manresa. La nostra hi serà fins al 23 de juliol. La mostra ha estat portada a Manresa pel Centre d'Estudis del Bages.

La trajectòria de Domènech, -president de la Unió Catalanista, promotor de les Bases de Manresa, fundador de la Lliga Regionalista i del Centre Nacionalista Republicà- permet presentar-lo com un dels teòrics del nacionalisme que més ha contribuït a forjar la Catalunya moderna.

El contingut de l'exposició comença amb la fundació de la Jove Catalunya el 1870 i la creació del Centre Català, una entitat que pretén ser una plataforma unitària de vertebració del catalanisme. Al llarg del recorregut veurem la fundació de la Lliga de Catalunya (1887) i de la Unió Catalanista (1890), la redacció de les Bases de Manresa (1892), les presidències de Domènech de l'Ateneu Barcelonès (1898, 1904, 1911), el naixement del Centre Nacional Català (1900) i de la Lliga Regionalista (1901), el seu pas per les Corts, la fundació del Centre Nacionalista Republicà (1904) i la retirada de Domènech de l'activisme polític el 1914, tot i que va seguir compromès amb el catalanisme.

Els diferents àmbits de l'exposició s'acompanyen d'il·lustracions de les revistes satíriques de l'època que mostren escenes de cadascun dels períodes esmentats i les discrepàncies entre els personatges cabdals dels partits polítics d'aquests anys.

L'exposició, de format itinerant, s'ha pogut veure a la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar des del mes de desembre fins el mes de maig; a l'Ateneu Barcelonès fins el 19 de juny i després de Manresa, es podrà visitar al Centre de Lectura de Reus els mesos de juliol i agost. La selecció d'aquestes quatre seus respon a la importància de cadascun dels municipis en la vida política de Domènech i Montaner. Canet de Mar, el poble costaner on va escriure gran part de les seves reflexions polítiques; l'Ateneu Barcelonès, entitat de la qual en va ser president en diferents candidatures; Manresa, on es portà a terme la primera Assemblea catalanista, presidida per Domènech, on s'aprovaren les Bases de Manresa; i el Centre de Lectura de Reus, on va desenvolupar la vessant més intel·lectual com a historiador.

L'exposició compta amb la publicació Domènech i Montaner i la vertebració de la Catalunya autònoma. Una biografia política de Carles Sàiz i Xiqués, que permet aprofundir en el contingut de la mostra a través del gènere biogràfic, un treball únic i extens que ha estat el punt de partida de l'exposició.
 

Conferència inaugural a càrrec de Carles Sàiz

El comissari de l'exposició, Carles Sàiz i Xiqués, impartirà la conferència inaugural, durant la qual dissertarà sobre la trajectòria política de l'arquitecte durant els primers anys del catalanisme.

La presentació i conferència es portarà a terme a l'auditori de l'Ateneu les Bases el dimarts 27 de juny a les 7 de la tarda (carrer de les Cintaires, 30-32).

L'entrada serà lliure i no és necessària inscripció prèvia.