La «indiscreció» de Junts en les negociacions l'allunya d'un pacte de govern amb ERC a Manresa

Els republicans suspenen una reunió que tenien amb els postconvergents i avancen en les converses amb el PSC i Impulsem

Marc Aloy penjant la medalla de regidor a Anjo Valentí el gener de 2022
Marc Aloy penjant la medalla de regidor a Anjo Valentí el gener de 2022 | Pere Fontanals
08 de juny del 2023
Actualitzat el 12 de juny a les 10:48h


El comunicat que Junts va adreçar als mitjans de comunicació detallant el contingut de les seves propostes en la negociació que iniciava amb ERC per formar govern a Manresa, no va caure gens bé a les files republicanes que, com a resposta, han suspès la quarta reunió entre els dos partits que ja tenien agendada. Els postconvergents van enviar el comunicat dimarts a la tarda, poca estona abans de l'inici de la primera trobada per negociar un acord de govern, la tercera des de les eleccions si es compten les prèvies de tempteig, malgrat que, segons ERC, havien acordat portar el contingut de les converses "amb discreció".

La desconfiança que va provocar aquesta "indiscreció" de Junts entre els negociadors i la militància d'ERC ha provocat que la reunió que havien de mantenir amb el PSC dimecres prengués més volada que la prevista inicialment, si més no a l'hora de buscar alternatives a la reedició del pacte amb Junts. Oimés quan Joan Vila, després que Impulsem s'assegurés l'entrada a l'Ajuntament, s'ha mostrat disposat a garantir la governabilitat i els grans projectes de Manresa sempre i quan ERC assumeixi els canvis necessaris per redreçar el descontentament que ha mostrat l'electorat.

A banda del disgust republicà pel comunicat de Junts, a ningú no se li escapa que les demandes del PSC per garantir la governabilitat de Manresa -dins o fora del govern- són més "realistes", tal com destacava el propi Anjo Valentí, que les que proposa Junts. Entre d'altres propostes, els postconvergents plantegen més atribucions per a Ramon Bacardit com a primer tinent d'alcalde, que per al propi Marc Aloy com a batlle, a banda d'altres importants canvis estructurals i de fons.

Això no significa que hi hagi res tancat, ni per a la investidura, ni per donar suport al govern ni per entrar-hi. Els caps de llista de totes tres formacions, que sumarien les tretze regidories necessàries per tenir majoria absoluta, han estat molt prudents en les converses amb NacióManresa. "Hi ha converses que avancen en els punts del programa i en els projectes vigents i futurs, però no hi ha res tancat", podrien haver dit qualsevol dels tres caps de llista.

"Sempre hem dit que parlaríem amb les forces que han obtingut més representació per intentar tenir un govern el més sòlid possible i això és el que fem", ha assegurat l'alcalde, ara en funcions, Marc Aloy. L'equip negociador republicà format pel propi Aloy i per Mariona Homs i Ramon Fontdevila explicaran aquest dijous a l'assemblea d'ERC en quin estat es troben les converses amb la resta de forces polítiques i per copsar el batec de la militància republicana.