Navàs recuperarà dissabte el Festival d'havaneres Gent de terra endins

Serà la seva quarta edició, però les tres primeres es van celebrar abans de la pandèmia

Son de l'Havana serà un dels grups que actuarà al Festival d'havaneres de Navàs
Son de l'Havana serà un dels grups que actuarà al Festival d'havaneres de Navàs | Ramon Estany
Redacció
31 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:34h
La plaça de l'Església de Navàs acollirà dissabte a partir de les 7 de la tarda la quarta edició del Festival d'havaneres Gent de terra endins després de l'èxit de les tres primeres cites, prèvies totes elles a la pandèmia. La festa comptarà també amb rom cremat per a tothom i la participació del públic. Estarà conduït peles membres del Grup Escènic Navàs Josep Maria Simó, Marc Suau i Laura Suau que interpretaran a l'avi i els néts. El guió és de Quim Pujolar.

Aquest festival va néixer per posar de manifest que les havaneres no són només un gènere musical de mar. També hi ha autors i obres que parlen de l'interior del territori de Catalunya, i per tant igualment en formen part. D'aquí el nom Gent de terra endins, títol d'una havanera de l'any 1983 feta per l'igualadí Josep M. Tribó, que parla d'aquella gent que no va anar a la guerra de Cuba, però que es va quedar aquí per defensar el país. I així s'explica -ja de bon principi- en els primers paràgrafs de la lletra: "Els meus avantpassats no van pas anar a Cuba, no eren pas mariners sinó del gent del camp; els meus avantpassats eren de terra ferma, eren de terra endins on s'hi cull el blat".

Aquesta, doncs, és una de les principals idees que donen sentit a aquest certamen i per la qual, aquest 2023, l'Ajuntament de Navàs i l'Escola Municipal de Música Mestre Josep Maria Castella han apostat per reemprendre. També la qualitat musical que es garanteix és un altre dels motius; aquest 2023 liderat pel reconegut grup Son de l'Havana al qual s'hi afegeix el grup Agnetes, format tot per dones, totes elles de reconeguda formació musical. Al costat dels dos grups d'havaneres en prendran part dues corals: Coral Nova de Navàs i Coral Estel de Gironella, del municipi veí.

En relació a acollir aquesta edició del festival, Marta Manubens, regidora d'Educació i Festes de l'Ajuntament explica que "ens va semblar molt interessant impulsar aquesta iniciativa, d'una banda per oferir quelcom diferent en l'àmbit musical de les havaneres. De l'altra, que tingui com a objectiu promoure la cultura de pobles o municipis interiors, també en un moment en què l'habitual atracció de les grans ciutats està tenint un impacte cada cop més fort".

En aquest sentit, la regidora afegeix que "sabem que és una festival que assegura qualitat, originalitat, i al mateix temps la participació d'alumnes de les escoles de música no solament de Navàs sinó dels municipis de l'entorn. També d'organitzacions com les corals, en les qual hi ha des d'aficionats de totes les edats fins a músics de talent".

El festival finalitzarà amb la cantada en comú dels grups i l'habitual participació del públic amb la tradicional La bella Lola i l'emblemàtica El meu avi de Josep Lluis Ortega Monasterio. Prèviament, abans de la mitja part, les dues corals cantaran l'havanera Gent de terra endins de Tribó.