Una classe magistral del físic Xavier Obradors obre les Jornades Lacetània

Durant la setmana es faran una seixantena d'activitats per a la comunitat educativa i tota la ciutadania

El físic manresà Xavier Obradors durant la conferència inaugural de les Jornades Lacetània
El físic manresà Xavier Obradors durant la conferència inaugural de les Jornades Lacetània | Ins Lacetània
Redacció
28 de març del 2023
Actualitzat a les 11:44h
El físic Xavier Obradors, un dels científics manresans més reconeguts, ha obert aquest dilluns a la tarda les 37enes Jornades Lacetània amb una conferència sobre el paper dels materials en la lluita contra el canvi climàtic. Obradors ha exposat quina és la situació actual pel que fa a emissions de diòxid de carboni i com s'hi ha arribat, demostrant que el principal causant de la carbonitzacio és l'augment del consum energètic experimentat des de mitjans del segle XX.

Xavier Obradors ha afirmat que tots consumim molta energia, encara que no en siguem conscients, i ha dit que la solució passa per "fer més amb menys". Obradors s'ha mostrat optimista i ha afirmat que "el segle XX ha generat molt coneixement científic que ens permet afrontar la crisi climàtica", però també ha dit que "cal revisar el nostre model de vida i practicar l'austeritat. Si no, no ens en sortirem".

Obradors, que és director de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, ha parlat de la importància dels nanomaterials per minimitzar l'ús de recursos. També ha fet referència a tecnologies com la fotosíntesi artificial, la fusió o l'hidrogen verd, i ha posat els llums LED com a exemple d'èxit d'un material que ha aconseguit un gran estalvi energètic.

Abans de la conferència, han inaugurat les Jornades Lacetània la gerent de la Fundació Lacetània, Emma Moreno, que ha destacat la trajectòria i l'alt nivell dels ponents que visitaran l'institut Lacetània durant la setmana; la inspectora dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, Vanesa Mases, que ha parlat de com els Objectius de Desenvolupament Sostenible es treballen en tots els nivells educatius, i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, que ha fet referència als projectes impulsats des de l'Ajuntament per afavorir la transició energètica, com els autobusos electrics o el suport a la comunitat energètica empresarial de Bufalvent.

Les Jornades Lacetània tenen lloc fins el divendres 31 amb una seixantena de propostes al voltant del tema de l'energia neta i assequible. La d'enguany és la 37a edició de les jornades.