Els nous amos de Fibracat s'emporten l'empresa a Madrid i acomiaden els dos fundadors

Josep Olivet i Meritxell Bautista, que van posar en marxa l'empresa originària de Maresa, denuncien "reiterats incompliments" per part d'Avatel de les clàusules del contracte de compravenda

Meritxell Bautista i Josep Olivet, fundadors de Fibracat i fins dijous directors comercial i tècnic de la companyia
Meritxell Bautista i Josep Olivet, fundadors de Fibracat i fins dijous directors comercial i tècnic de la companyia | Arxiu particular
20 de març del 2023
Actualitzat el 21 de març a les 22:15h
Avatel, que des de l'abril de 2021 és propietària de l'empresa de telecomunicacions Fibracat, va acomiadar dijous passat els dos fundadors de la companyia d'origen manresà, Josep Olivet i Meritxell Bautista. Una setmana abans de l'acomiadament, els havia obert un expedient disciplinari que s'ha tancat amb la desvinculació dels que eren, fins llavors, director tècnic i directora comercial de l'empresa catalana.

Els fundadors de Fibracat han confirmat a NacióManresa l'acomiadament i han explicat que el cas es troba en mans dels seus advocats, de manera que prefereixen no entrar en el detall dels seus arguments. Tot i així, asseguren que Avatel ha comès "reiterats incompliments" dels acords als que havien arribat quan li van vendre la companyia manresana. El més greu, segons han assegurat, és el del trasllat de la seu de Fibracat a Alcobendas, a la comunitat de Madrid, l'1 d'octubre de l'any passat.

Quan es va tancar la compravenda de Fibracat a Avatel, l'abril de 2021, més enllà de la part econòmica de la pròpia operació, hi havia una sèrie de clàusules addicionals. Entre les quals que es farien "importants inversions" per completar el desplegament a tot el territori, que mantindrien "estàndards alts" en la qualitat del servei i que es "respectarien els valors fundacionals de l'empresa". També hi havia l'acord que "no s'endurien" l'empresa de Manresa, Es tracta de circumstàncies que no s'han complert, segons afirmen els fundadors.

Tots aquests fets, i d'altres com "l'impagament a proveïdors", han fet que la situació s'hagi anat tensionant entre Avatel i els fundadors de Fibracat. Encara més tenint en compte que, com que continuaven com a màxims responsables de la companyia i n'eren la seva imatge pública, els impulsors de la companyia rebien "totes les queixes de clients" per la "baixada de qualitat", a banda del fet que els proveïdors lamentaven els "endarreriments en els pagaments". Això, segons ells, afectava el seu "prestigi professional".

Olivet i Bautista asseguren sentir-se "estafats" per Avatel, que, fins i tot "no ha complert amb el pagament de la compra de Fibracat" i manté "deutes de tipus laboral" amb ells. La pressió que han mantingut amb la direcció de l'empresa madrilenya al llarg d'aquests mesos per exigir-los el compliment de les clàusules del contracte ha fet que, finalment, "hagin decidit que era millor" fer-los fora, com raona Bautista. 

Actualment Fibracat-Telecom compta amb una quarantena de treballadors després que Avatel incorporés Girona Fibra i Cadí Telecom al conglomerat d'empreses. Els fundadors de la companyia també temen pels treballadors. Avatel es va endur el call center de Manresa a Andorra i segons afirmen vol tancar totes les botigues que hi ha a les capitals catalanes. "Mentre érem dins ho vàrem poder aturar, però ara que ja no hi som, podran fer el que vulguin", ha afirmat Bautista a NacióManresa.

Tant el seu acomiadament com l'incompliment de les clàusules de l'acord de compravenda són a mans dels advocats. "Serà un procés lent, ho sabem, però aguantarem fins que al final ens donin la raó", sostenen.