El Xup fa valer la seva escola tallant la carretera de Vic davant d'Educació

Una setantena de familiars d'alumnes de l'escola Muntanya del Drac i veïns del barri reclamen "el mateix tracte que la resta de centres educatius de Manresa"

Els concentrats han tallat el trànsit de la carretera de Vic davant la seu d'Educació a Manresa
Els concentrats han tallat el trànsit de la carretera de Vic davant la seu d'Educació a Manresa | Pere Fontanals
02 de març del 2023
Actualitzat el 03 de març a la 1:13h
Una setantena de familiars d'alumnes de l'escola Muntanya del Drac i veïns del barri del Xup s'han concentrat aquest dijous a la tarda davant la seu d'Educació per reclamar "el mateix tracte que la resta de centres educatius de Manresa" i recordar que treballen "per una inclusió real i per acabar amb la segregació a les escoles de la nostra ciutat". Els concentrats han tallat el trànsit de la carretera de Vic durant un quart d'hora per mostrar el seu malestar.

Com va avançar NacióManresa, el principal motiu de queixa de familiars i veïns és la reducció de la ràtio d'Infantil 3 (I3) de l'escola Muntanya del Drac a 12 places que ha decidit la Taula de Planificació dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central per al proper curs 2023-24. Per als familiars, aquesta mesura "va en contra de la inclusió, la cohesió social i és clarament discriminatòria".

"Moltes mares i pares que posarien l'escola del Xup com a segona o tercera opció en la preinscripció es faran enrere quan vegin que només hi ha 12 places disponibles", han raonat. Tot plegat perquè des de planificació "han limitat les places disponibles a donar cobertura només al padró barri del Xup, fet que aguditza encara més la segregació en el centre", explicaven.

Al clam d'"El Xup és Manresa", "Volem les 18 places" i "La Muntanya del Drac es queda al barri", els concentrats han ocupat els quatre carrils de la carretera de Vic i han provocat un col·lapse de trànsit important en un moment d'intensitat d'entrada i sortida de vehicles de Manresa pel Pont de ferro. Mentre ha durat el tall, els concentrats han repartit fulletons entre els conductors dels vehicles per fer-los partícips de les seves reivindicacions.

Malgrat que en el darrer ple de l'Ajuntament de Manresa el regidor d'Ensenyament Josep Gili va assegurar que la continuïtat de l'escola Muntanya del Drac estava garantida, els familiars no comprenen com la baixada general de futurs alumnes de 3 anys no s'ha repartit "d'una manera més equitativa" entre les altres escoles de la ciutat. Cal recordar que aquesta baixada també ha suposat l'eliminació d'una línia d'I3 a l'escola Flama, que malgrat ser a Pineda de Bages, forma part del mapa escolar manresà.

"A l'escola tenim un pla d'ensenyament atractiu i un professorat motivat amb ganes de fer coses", expliquen, "però aquesta reducció de la ràtio farà que l'alumnat sigui menys divers que si hi hagués més places, i estableix un precedent que fa perillar la continuïtat de l'escola".

El departament els ha donat hora per escoltar-los el proper 13 de març, però les preiscripcions s'obren dilluns.