Un centenar de veïns reclamen justícia per als adolescents de Sallent amb una marxa fins a l'institut

La manifestació ha sortit des de davant de casa de la família i ha transcorregut en silenci fins a la porta del centre, on s'ha fet una xiulada

Manifestants amb pancartes a Sallent
Manifestants amb pancartes a Sallent | Pere Fontanals
28 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 22:59h
Un centenar de persones s'han unit aquest dimarts a la manifestació convocada a través de les xarxes socials per reclamar justícia en el cas dels germans bessons que es van precipitar dimarts passat des del balcó de casa seva, a Sallent, i que s'aturin els casos de bullying. La marxa ha transcorregut en silenci des del lloc del portal de casa de les víctimes fins a la porta de l'institut on estudiaven, que es trobava tancat, on s'ha fet una xiulada general. Malgrat que els missatges reclamant "justícia" eren gairebé tots genèrics, la xiulada davant el centre escolar ha evidenciat que els convocants el responsabilitzen de no haver actuat davant d'un cas de bullying.


La majoria de pancartes de la manifestació reclamaven "justícia" per a les adolescents, tot i que alguna apuntava a que "el racisme dels pares convertia els fills en executors de bullying". Cap d'elles, però, no feia referència a suposats motius transfòbics com a objecte del bullying, i fins i tot, totes les referències a la víctima mortal adoptaven el seu nom oficial Alana i en cap cas el d'Iván, que segons membres directes de la seva família -i fins i tot de la ministra d'Igualtat- era amb el que se sentia identificat.

 

L'Ajuntament no s'hi afegeix "per no distorsionar la manifestació"

Cap representant polític del govern municipal no s'ha afegit a la convocatòria "per no distorsionar la manifestació", han assegurat fonts de l'Ajuntament. "Compartim el dolor i la voluntat que es faci justícia, però la nostra participació a la marxa no era convenient perquè era una iniciativa ciutadana", han conclòs des del govern.

La immensa majoria de la població de Sallent no s'ha sentit cridada a participar de la convocatòria d'aquest dimarts tot i amb un tema tan greu com el del suïcidi dels adolescents per un, ara per ara investigat, cas de bullying. El fet que el portaveu de la marxa no guardi cap relació amb la família de les víctimes, ni estigui autoritzat a parlar en nom d'ella, que l'objectiu únic i exclusiu del clam de justícia sigui l'institut, i que les úniques motivacions que atribueixin al bullying siguin per racisme o per la llengua -tots els cartells eren escrits en castellà-, sense fer cap referència a una possible motivació transfòbica, ha provocat que molts sallentins hagin viscut la convocatòria des de la desconfiança, o fins i tot des de la suspicàcia.
 

Capçalera de la manifestació demanant justícia per a les bessones. Foto: Pere Fontanals


Tampoc no ha ajudat a despertar la complicitat dels veïns que els mateixos convocants d'aquesta manifestació en fessin una altra d'improvisada dilluns al matí, en horari escolar i amb els alumnes a les aules, i entressin fins al pati proferint clams i crits de justícia, fins al punt que es van haver d'aturar les classes pel rebombori que van generar.