El febrer d'«Amb barret de xef» reivindica els calçots més enllà de les calçotades

El producte protagonista d'aquest mes no només té la virtud de ser l'excusa perfecta per fer trobades socials i festives sinó que també gaudeix de grans propietats nutricionals i d'un sabor únic que el fan indispensable a la cuina de qualsevol gastrònom

Els calçots protagonitzen l'«Amb barret de xef» de febrer
Els calçots protagonitzen l'«Amb barret de xef» de febrer | Espigoladors
08 de febrer del 2023
"Si tu em dius calçots, jo et dic romesco", diu una de les samarretes de la marca de moda catalana Pit i Collons. I sí, és cert. Probablement, la gran majoria de persones, gairebé sense ser-ne conscients, fan aquesta associació de productes. Perquè si les catalanes i catalans tenim alguna tradició de soca-rel, d'aquelles que ens enorgulleixen i que divulguem arreu on anem, és ni més ni menys que la de la calçotada. Poques vegades passa que una hortalissa amb -aparentment- tan poc glamour aconsegueixi reunir famílies i colles d'amics en trobades disteses i festives.

Però per molt que la nostra imatge mental sigui la d'aquests ceballots amb el cul terrós enfilats en filferro o al damunt d'una graella i ben brasejats a flama viva, no podem oblidar que ens trobem davant d'un producte amb infinitat de possibilitats culinàries més i amb una bona dosi de propietats nutricionals, com ara la seva riquesa en sulfurs (que ajuden a eliminar els metalls pesants i els paràsits del nostre organisme) o el seu alt contingut en flavonoides i polifenols, unes substàncies que contraresten l'efecte dels radicals lliures i ajuden retardar l'envelliment cel·lular.

Tot i que els de Valls (i els del Camp de Tarragona per extensió) s'enduen el pedigrí, aquí al Bages també està ple de pagesos i pageses que conreen calçots. Les cuineres i cuiners de Amb barret de xef ho saben prou bé, i és per això que amb el quilòmetre zero per bandera, us proposen de fer els següents plats perquè no relegueu aquesta hortalissa només als àpats en grup i a l'aire lliure dels primers mesos de l'any. Aquí els teniu!