La CNT porta l'Ajuntament de Manresa i el Comitè als jutjats per excloure'ls de les reunions del conveni

Si el jutge els dona la raó, els anarquistes podrien impugnar-ne la negociació i deixar sense efecte el conveni que ha d'aprovar aquest dijous el ple municipal

Imatge d'arxiu d'una rebuda de nous treballadors a l'Ajuntament de Manresa
Imatge d'arxiu d'una rebuda de nous treballadors a l'Ajuntament de Manresa | AjM
24 de gener del 2023
Actualitzat a les 22:40h
La CNT ha demandat al jutjat social de Manresa l'Ajuntament de la ciutat, el Comitè d'Empresa i la Junta de Personal pel que entén com a vulneració dels seus drets fonamentals per excloure'ls de les reunions que durant el darrer any Consistori i representants dels treballadors han mantingut per definir el que serà el nou conveni que regularà les relacions laborals a partir d'aquest dijous, quan el ple municipal té previst aprovar el dictamen que en donarà el tret de sortida.

L'advocat de la CNT avisa que "tot i que és difícil que judicialment s'arribi a aquest extrem, si el jutge ens dona la raó pot entendre que les reunions de preparació són nul·les i obligui a repetir-les tenint-nos a nosaltres presents", de manera que, "podria comprometre la signatura de l'acord entre Ajuntament, Comitè i Junta".

Segons els arguments que han exposat els anarquistes per portar el cas al jutjal social, la CNT va ser exclosa "explícitament" de les reunions que el Comitè i la Junta van tenir amb representants de l'Ajuntament i de l'empresa subcontractada que ha portat a terme la negociació, malgrat estar constituïts com a secció sindical al Consistori. La normativa és clara, segons asseguren: "aquelles seccions sindicals que no tinguin representació en els comitès tenen dret a assistir a les reunions que es portin a terme, amb veu i sense vot".

A l'inici de les negociacions per al nou conveni, el gener de 2022, la secció sindical de la CNT va sol·licitar que la convoquessin a les reunions mitjançant escrit a l'Ajuntament. "Després que ja haguessin celebrat, al menys, quatre reunions, i que nosaltres haguéssim insistit diverses vegades, l'abril d'aquell mateix any ens van respondre dient que no ens pertocava ser-hi", explica el lletrat.

"La negociació col·lectiva s'ha externalitzat i una de les primeres demandes dels negociadors va ser signar un acord de confidencialitat durant les reunions", exposa, "i entenc que la nostra presència, encara que sense vot, no els era còmoda". A banda, continua, "nosaltres ens haguéssim negat a signar l'acord de confidencialitat perquè no entenem una lluita i una negociació en què no hi participin tots els treballadors".

De fet, els anarquistes opinen que aquesta clàusula també ha influït en el mètode emprat per aprovar, finalment, el nou conveni entre els treballadors. "El Comitè i la Junta no han donat temps a res: el 16 de desembre -en divendres- es va penjar la proposta a la intranet, es van celebrar quatre assemblees descentralitzades per fragmentar una possible oposició, que van ser merament informatives i en què no es podia canviar ni una coma del text". A la votació, que va ser telemàtica, hi van prendre part 420 treballadors que majoritàriament van votar a favor del nou conveni. "S'ha fet de pressa i corrent, sense temps, ni debat, ni possibilitat d'esmena", expliquen, "amb moltes ganes de tenir-ho signat abans de la campanya de les elecccions municipals".

La primera data del judici era el mes de novembre, però la CNT va ampliar la demanda al Comitè d'empresa, i la vista es va posposar fins al proper 9 de febrer. "Si ens donen la raó és possible que impugnem el conveni", han advertit els anarquistes.