La proposta del PSC per pactar el pressupost català inclou el Tren-tram fins a Sallent

Els socialistes envien un document de 26 pàgines a Aragonès que també implica "començar a actuar per desdoblar la C-55" i la construcció d'escoles i instituts al Bages

Cristòfol Gimeno durant la roda de premsa sobre les propostes del PSC al pressupost de la Generalitat
Cristòfol Gimeno durant la roda de premsa sobre les propostes del PSC al pressupost de la Generalitat | Pere Fontanals
28 de desembre del 2022
Actualitzat a les 22:41h
El document de 26 pàgines que el PSC ha enviat al Govern de la Generalitat per arribar a un acord per als pressupostos de 2023, inclou diverses inversions al Bages i el Berguedà, sobretot en infraestructures i d'Educació, segons ha explicat aquest dimecres en roda de premsa l'alcalde de Castellgalí, primer secretari de la Federació XI del PSC i diputat, Cristòfol Gimeno.

"El document inclou com a propostes més visuals el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat o el Quart Cinturó, però també una partida de 380 milions d'euros destinada a inversions en municipis, entre els quals al Bages i el Berguedà", ha assenyalat. En les dues comarques cal destacar partides en "infraestructures que fa temps que s'han de desencallar, i la construcció i ampliació d'escoles i instituts dels nostres pobles i ciutats".

Tren i carretera al Bages i també al Berguedà
Una de les principals propostes que inclou el document pel que fa al Bages és la realització d'un estudi de viabilitat "per condicionar l'actual línia ferroviària de mercaderies que arriba a Sallent com a Tren-tram per a passatgers", ha explicat Gimeno, amb la voluntat de fer-la arribar fins a Berga, "tal i com ens han fet arribar els agents del Berguedà".

L'altra proposta bagenca pel que fa a infraestructures seria "començar a actuar per desdoblar la C-55". En aquest sentit, la proposta socialista per a 2023 seria la d'abordar el desdoblament entre Manresa i Castellgalí "per etapes" per "millorar-ne el trànsit". O sigui, concretament, el proper any es faria un "desdoblament parcial" d'aquest tram en el que es coneix com a "2+1", amb dos carrils en sentit Barcelona i un en sentit Manresa.

Ja al Berguedà, la proposta socialista contempla el desdoblament de la C-16 entre Berga i Bagà, la millora de la C-26 entre Navès (al Solsonès) i Borredà, i de la C-154 entre Gironella i Prats de Lluçanès (a Osona).

Noves escoles i instituts i el polígon comarcal d'Olvan
En matèria d'Educació, el PSC posa sobre la taula la construcció de l'institut Bages Sud a Castellbell i el Vilar, on l'Ajuntament "ja ha fet la cessió dels terrenys corresponents"; del nou institut Cardener de Sant Joan de Vilatorrada, on es farà la cessió de terrenys "properament"; també la construcció de l'escola Valldaura de Manresa "després d'una dècada funcionant en barracons", i l'ampliació de l'institut-escola Sant Jordi de Navàs.

A banda, al Berguedà, els socialistes proposen el desenvolupament del polígon comarcal d'Olvan.

El PSC canvia el destí d'un de cada quatre euros del pressupost d'ERC
Cristòfol Gimeno ha especificat que s'han portat a terme catorze reunions entre el PSC i el Govern abans que presentessin el document "i un centenar llarg de reunions territorials per copsar les necessitats dels municipis i comarques del país". En total, el document socialista "canvia el destí d'un de cada quatre euros" del pressupost amb què treballa el Govern d'ERC.

A banda de les propostes de titular i les específiques per a cada territori, "la proposta socialista inclou polítiques per potencial el model productiu, la societat del coneixement i els reptes energètics", i també generals pel que fa a la Sanitat "com accions per reduir les llistes d'espera o per anar incorporant més professionals a l'atenció primària".

Caldrà negociar-ho
Gimeno ha advertit que el pressupost no serà operatiu l'1 de gener per "la falta de concreció del Govern més dèbil que no ha tingut mai la Generalitat", i que els socialistes seran "molt exigents" en la defensa de la seva proposta, tot sabent que "ara entrem en una etapa de negociació" en què "tothom ha de cedir".

No obstant això, el primer secretari de la Federació del PSC del Bages, Berguedà i Solsonès ha recordat que "som el primer partit del Parlament i això ens avala per fer la proposta i per fer-nos sentir durant les negociacions".