Mig centenar de líders religiosos de tot el món debaten a Manresa sobre el futur del planeta

El Fòrum Cruïlla de Camins ha arrencat aquest dilluns amb un debat que ha servit per identificar les crisis actuals

Participants del Fòrum multireligiós de Manresa ofrenen la secretària de Religions for Peace, Azza Karam
Participants del Fòrum multireligiós de Manresa ofrenen la secretària de Religions for Peace, Azza Karam | Ni Escolà
Redacció
28 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:10h
Cinquanta-un líders religiosos de 33 països del món debaten a Manresa sobre el futur del canvi climàtic. Es tracta del Fòrum Internacional Multireligiós Manresa 2022 Cruïlla de Camins, que vol trobar solucions religioses a la crisi social i ambiental provocada pel canvi climàtic. La trobada se celebrarà fins dimecres a la capital del Bages amb motiu dels 500 anys de l'estada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat i és l'acte més espiritual de tots els que s'han fet durant aquest any de commemoració. El coordinador del Fòrum, Joan Hernàndez, ha explicat que "un 84% de la població mundial és creient. Si la gent religiosa agafa aquest pacte a nivell personal o comunitari, les petites accions que puguin fer tindran una repercussió mundial".

Aquest dilluns ha començat de forma oficial el fòrum interreligiós amb un debat a la Plana de l'Om que ha servit per identificar les crisis actuals. El programa, que s'allargarà fins dimecres, comptarà amb ponències, debats, grups de treball i també tallers. A les tardes, a més, hi haurà diferents activitats com una visita per descobrir la vida monàstica de Montserrat o l'organització de cinc tallers en diversos centres religiosos de Manresa com l'Església Ortodoxa, la Mesquita Al-Fath o el Centre Budista Samye Dzong.

Els 51 líders religiosos reflexionen sobre com les ciutats -on viu la major part de la població mundial- poden esdevenir més sostenibles i resilients, abordant el debat des del punt de vista social, econòmic, ambiental i espiritual i des d’una perspectiva de valors, entesa com a motor per a la transformació. Hi pren part, també, el món científic i l'administració i hi tindran molt protagonisme els joves.

Azza Karam, secretària general de Religions for Peace -l'ens que organitza el fòrum-, ha lamentat que "sovint, quan les religions treballen juntes hi ha molt poc reconeixement". "Es posa el focus sempre en el terrorisme i la violència, però rarament es reconeix la cohesió social i la coexistència", ha relatat Karam. Segons ella, aquest fòrum "exemplifica aquesta cohesió social de les religions".

Arrencada simbòlica

La convenció va arrencar diumenge amb un petit pelegrinatge entre l'Oller del Mas i la Cova, coincidint amb l'últim tram del Camí Ignasià, amb un centenar de persones, entre elles religiosos d'arreu del món. Els participants en aquest pelegrinatge van fer una parada espiritual a la torre de Santa Caterina, on també s'hi van afegir el bisbe de Vic, Romà Casanova, i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy. Després d'aquest acte simbòlic va tenir lloc una de les primeres xerrades al Museu de l'Aigua i de la Tècnica de Manresa. L'acte va ser protagonitzat per algunes de les personalitats presents a les jornades i tambçe per la neta de Mahatma Gandhi, Ela Ghandi. En aquesta ocasió, els líders espirituals van apel·lar als joves en la lluita contra el canvi climàtic.

Un pacte mundial

La darrera sessió tindrà lloc dimecres i servirà per proposar solucions concretes a través de la col·laboració entre les comunitats religioses, reflectides en el Pacte Mundial Multireligiós i Multisectorial pel Desenvolupament de Ciutats Resilients, Sostenibles, Segures i Inclusives Manresa 2022, un document de compromís social i mediambiental que es treballarà des de les diferents confessions al llarg dels tres dies que dura la convenció.