La Miscel·lània 14 del Centre d'Estudis del Bages gira a l'entorn d'Ignasi de Loiola

Francesc Comas i Adrià Mas Craviotto la presentaran dijous a l'Espai Manresa 1522

Vista parcial de la portada de la Miscel·lània 14 del CEB
Vista parcial de la portada de la Miscel·lània 14 del CEB | CEB
Redacció
28 de novembre del 2022
Actualitzat a les 10:26h
El Centre d'Estudis del Bages (CEB) presentarà dijous a les 7 de la tarda a l'Espai Manresa 1522 el número 14 de la seva Miscel·lània, que recull diferents estudis al voltant de la figura d'Ignasi de Loiola, la seva estada a la ciutat de Manresa i el context social, cultural i polític que l'envoltava, entre altres. La Miscel·lània, coordinada per Adrià Mas Craviotto, serà presentada per Francesc Comas Closas, president del CEB, i el propi Adrià Mas Craviotto, director de l'obra.
 
Amb motiu de la commemoració dels cinc-cents anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a Manresa, el Centre d'Estudis del Bages, entitat cultural creada el 1979 per preservar i difondre el patrimoni del Bages, publicarà la 14a Miscel·lània en la qual s'agruparan treballs relacionats amb l'època en què va viure i va tenir una influència directa Ignasi de Loiola, des de la Guerra Civil Catalana (1462-1472) fins a la Guerra dels Segadors (1640-1652).

Precisament, la Miscel·lània porta per títol De la Guerra Civil Catalana (1462-1472) a la Guerra dels Segadors (1640-1652), i recull un conjunt de 20 articles dels segles XV, XVI i la primera meitat del XVII. A través d'aquests articles, es pretén omplir alguns dels buits històrics que hi havia d'aquest període, així com ampliar i aprofundir, a través d'algunes aportacions inèdites i innovadores, en l'estudi de la comarca del Bages i Manresa durant els segles baix-medievals i els primers segles moderns. A la vegada complementa cronològicament altres miscel·lànies que el CEB ha editat en anys anteriors.

Dintre de la Miscel·lània, es fa un petit homenatge a l'humanista i estudiós Xavier Sitjes Molins, soci del Centre, medalla de la ciutat, amb la recopilació d'un conjunt d'articles que va escriure fa anys.
 
Aquest nou volum de la Miscel·lània recull al final una relació detallada de totes les activitats que s'han fet fins a finals de setembre d'enguany emmarcades dins el projecte de Manresa 2022, en el marc de la commemoració dels cinc-cents anys de l'estada de sant Ignasi a Manresa.