Manresa es converteix en capital religiosa mundial amb motiu dels 500 anys de l'estada d'Ignasi a la ciutat

Mig centenar de líders religiosos de 33 països han recorregut el tram final del Camí Ignasià aquest diumenge en l'inici del Fòrum Internacional Multireligiós Cruïlla de Camins

Líders religiosos de tot el món s'encaminen a la Cova després de la Torre Santa Caterina
Líders religiosos de tot el món s'encaminen a la Cova després de la Torre Santa Caterina | AjM
27 de novembre del 2022
Actualitzat a les 18:35h
Manresa ha iniciat aquest diumenge el Fòrum Internacional Multireligiós Cruïlla de Camins que durant tres dies la convertiran en la capital religiosa mundial, a més de debatre sobre crisi social i ambiental. El Fòrum és l'acte culminant de Manresa 2022, que commemora el 500 aniversari de l'estada d'Ignasi de Loiola a Manresa, on va escriure els Exercicis espirituals.

El programa ha donat inici aquest diumenge al matí amb els líders religiosos i la secretària general de Religions for Peace, Azza Karam, completant una peregrinació interreligiosa al darrer tram del Camí Ignasià entre l'Oller del Mas i la Cova de Sant Ignasi, acompanyats de joves de totes les comunitats que han dirigit una meditació conjunta a l'entorn de la Torre de Santa Caterina. En aquest mateix punt, a l'entrada de la ciutat, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el bisbe de Vic, Romà Casanova, han rebut la comitiva.

Entre els noms que han participat a la peregrinació i que participaran, també, al Fòrum, destaquen Ela Ghandi -que hi participarà en línia-, reconeguda per la seva feina contra l'Apartheid a Sud-àfrica, i Sheikh Shaban Mubaje, Gran Muftí del Consell Musulmà Suprem d'Uganda. També hi són Mohamed Abdelsalam, secretari general del Comitè Superior de la Fraternitat Humana i primer àrab musulmà en rebre la medalla del Comandant de l'Estrella per part del Papa, un dels majors honors concedits pel Vaticà, que implica el reconeixement dels esforços per promoure el diàleg interreligiós i la tolerància. També la Dra. Amany Lubis, primera dona rectora de la Universitat Islàmica Estatal Syarif Hidayatullah, la més gran d'Indonèsia; Taishi Kato, sacerdot principal del santuari Hattori Tenmangu, al Japó; Jimmy Obuya, coordinador mundial de la Iniciativa Fe pel Canvi Positiu en la Infància, les Famílies i les Comunitats, procedent de Kènia; Sayalay Uttara, monja de Sarana Vihara, al Montseny, un dels pocs temples per a dones budistes que existeixen a l'estat espanyol; Pietro Bartoli, director de la Comunitat de Sant'Egidio de Nova York i responsable de la coordinació dels serveis de sensellarisme, o Sarah Oliver, que destaca en la formació de programes de lideratge interreligiós amb joves dels Cercles de Cooperació a Sud-àfrica, Malawi i Moçambic, on va desenvolupar la campanya Girls Not Brides (Noies, no núvies). També hi ha estat present, Thubten Wangchen, monjo budista, fundador de la Casa del Tíbet a Barcelona.

En total, el Fòrum reuneix més de 50 persones, líders mundials de la fe cristiana, musulmana, budista, jueva, hindú, bahai'i, shinto o indígena, vinguts de 33 països del món, com el Japó, Indonèsia, Índia, Filipines, Nigèria, Líban, Sud-Àfrica, el Congo, Kènia, Xile, Costa Rica, Perú, Equador, els Estats Units, Bòsnia i Herzegovina o Alemanya. De l'àmbit català i estatal es compta amb la participació del bisbe de Solsona, Francesc Conesa, com a president de la Subcomissió Episcopal per al Diàleg Interreligiós de la Conferència Episcopal Espanyola, de Guillem Correa, president del Consell Interreligiós del Grup de Treball Estable de Religions, o de Carles-Xavier Noriega, monjo benedictí del Monestir de Montserrat, entre altres. També hi prendrà part Jordi Solé, professor del Departament de Dinàmica de la Terra de la Universitat de Barcelona, expert en el canvi climàtic, que hi participa com a científic.


Dilluns comença el diàleg al Fòrum
Aquest dilluns es farà l'obertura del Fòrum a l'auditori Espai Plana de l'Om i fins a dimecres es faran taules de treball i debat, que culminaran en l'elaboració d'un document de compromís, el Pacte de Manresa. També es faran visites a Montserrat i a la Sagrada Família i s'obriran centres de la ciutat, com l'Església Ortodoxa Santa Teodora de Sihla, la Mesquita Al-Fath, el Centre Budista Samye Dzong o el Convent de les Caputxines.

El dimecres, en el marc de la cloenda del fòrum, es portarà a terme la signatura del Pacte Mundial Multireligiós i Multisectorial per al Desenvolupament de Ciutats Resilients, Segures i Inclusives Manresa 2022, el Pacte de Manresa.