1 de 10
Menstruació

L'Institut Castellet instal·la un dispensador de productes per a la menstruació

És el primer centre de secundària de Catalunya amb un dispensador d'aquest tipus

Membres de la comissió de gènere de l'Institut Castellet | Ins Castellet
per Redacció, 25 de novembre de 2022 a les 10:24 |
L'Institut Castellet de Sant Vicenç de Castellet és el primer centre de secundària de Catalunya que ha fet instal·lar un dispensador de productes per a la menstruació, per combatre la pobresa menstrual, la dificultat o falta d'accés a les proteccions higièniques deguda a la pobresa, i ha aconseguit que el centre sigui certificat com a "menstrualment responsable".

La comissió de gènere de l'institut té com a objectiu principal la incorporació de la perspectiva feminista a tots els processos educatius, anant més enllà de les activitats i propostes puntuals que es fan als dies assenyalats i lluitar contra les discriminacions de manera interseccional. A través de la coeducació vol fomentar la igualtat d'oportunitats de l'alumnat, tenint en compte la seva diversitat.


La pobresa menstrual té com a conseqüència la disminució d'oportunitats en les noies i dones d'arreu del món. La falta d'accés a proteccions higièniques té com a principal conseqüència l'exclusió de les persones que menstruen, i en particular, de l'abandonament escolar per a les més joves. Per tant, és una mesura contra l'absentisme escolar i per assegurar la igualtat d'oportunitats.

Alhora, els productes que s'hi ofereixen són de l'empresa bagenca Gu Planet, perquè treballen amb cotó ecològic i sense tòxics i estan compromesos amb la sostenibilitat.


Seguint en aquesta línia, es farà una formació a l'alumnat de 2n de l'ESO, que tindrà l'objectiu de normalitzar la menstruació, fomentar la salut menstrual i explicar els diferents productes menstruals. La formació anirà també a càrrec de l'empresa bagenca.

L'institut també ha començat aquest curs un projecte a 3r de l'ESO en què es treballen diversos temes relacionats amb els feminismes, el gènere i la diversitat. Aquestes actuacions són la continuïtat d'un treball que ja porta anys fent la comissió com diversos tallers de formació per a l'alumnat sobre temàtiques com els micromasclismes, diversitat sexual, violències o educació sexoafectiva.

També l'any passat es va inaugurar un punt lila, on es proporcionen recursos i vol ser un punt de trobada per a parlar de temes relacionats amb el gènere i la diversitat.

 

Participació