1 de 10
Premi Bages de Cultura

El científic Xavier Obradors rebrà el Premi Bages de Cultura 2022

El guardó instituït per Òmnium Bages - Moianès es lliurarà el divendres 25 de novembre, a les 7 de la tarda, al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa

Xavier Obradors, Premi Bages de Cultura | Arxiu particular
per Redacció, 14 de novembre de 2022 a les 10:12 |
El jurat del Premi Bages de Cultura ha decidit guardonar en l'edició de 2022 el científic manresà Xavier Obradors. El guardó instituït per Òmnium Bages - Moianès es lliurarà el divendres 25 de novembre, a les 7 de la tarda, al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa, on s'exposarà també una petita mostra dels 40 premis Bages atorgats, en el període 1983-2022.

La glossa del guardonat anirà a càrrec de M. Rosa Palacín Peiró, professora de Recerca a l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i sotsdirectora del centre. Clourà l'acte la cantautora Cèlia Vila Buchaca, amb la interpretació de dues peces musicals. 


El jurat del Premi Bages de Cultura vol destacar la intensa feina de docència a la Universitat de Barcelona i al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) de Xavier Obradors, així com el seu lideratge a l'Institut de Ciència dels Materials de Barcelona, la publicació de centenars d'articles de divulgació científica, el fet d'haver estat particularment actiu en el desenvolupament de materials per crear una societat neutra en el cicle del carboni, la supervisió d'una trentena de doctorats, la tasca de divulgació científica en temàtiques relacionades amb la nanotecnologia i la seva capacitat per atenuar el canvi climàtic, i la seva vinculació en nombrosos comitès científics i d'avaluació de projectes de recerca a Catalunya i arreu del món. El jurat també remarca la implicació de Xavier Obradors en la difusió de la recerca científica en centres culturals, cívics, d'ensenyament secundari, universitats de gent gran o fires temàtiques. 

Xavier Obradors i Berenguer (Manresa, 1956) és llicenciat en Física, doctor en Física per la Universitat de Barcelona i en Ciència de Materials per la de Grenoble, és professor titular en Física de la Matèria Condensada a la Universitat de Barcelona, professor d'Investigació del CSIC i director de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), centre de referència internacional en materials per a l'energia, l'electrònica i la salut. Coordinador de nombrosos projectes nacionals i europeus sobre nanomaterials funcionals magnètics i superconductors i les seves aplicacions, ha rebut diverses distincions: Premi nacional d'investigació Blas Cabrera, Duran Farell de Gas Natural, Novare-Endesa, Ciutat de Barcelona en Ciències Experimentals i Tecnologia, Ambaixador de Regió7 i membre de l'Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; ha rebut les medalles Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya i Societat Leibniz d'Alemanya, i és Chevalier de l'Ordre des Palmes Académiques (França). 

Participació