1 de 10
Presentació de llibre

Jordi Pujol protagonitza la presentació de les memòries del reputat metge Carles Llussà

L'expresident de la Generalitat reapareix a Manresa en el seu primer acte públic després de patir un ictus

Jordi Pujol durant la seva intervenció a la presentació de les memòries de Carles Llussà | Marta Torra
per Redacció, 13 de novembre de 2022 a les 08:58 |
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha estat el protagonista, aquest dissabte, en la presentació de les memòries del reputat metge Carles Llussà Ruiz que s'ha portat a terme a l'auditori de l'Espai Plana de l'Om de Manresa, amb la presència de l'alcalde, Marc Aloy, entre altres autoritats i familiars i coneguts del psiquiatre, traspassat ara fa set mesos. Aquesta ha estat la primera aparició pública de l'expresident després d'haver patit un ictus en un acte on, fins i tot, ha fet un parlament als assistents.

Sota el títol A la recerca del temps passat, Llussà, en aquest volum de poc més de quatre-centes pàgines, va copsar tots aquells successos, anècdotes i records que el van marcar al llarg de la seva vida; una vida plena d'inquietuds i dinamisme molt lligada a la seva professió però també a la seva ciutat i al seu país. Es tracta, tal com asseguren els seus fills, d'un "retrat fidel i acurat" de la Manresa que el va veure néixer, créixer i perir i que, com la resta de Catalunya, va patir les conseqüències d'una crua Guerra Civil; d'un miserable franquisme, i d'una exígua Transició. Tot plegat, "des de l'exercici de la seva vocació: una carrera mèdica viscuda amb profunditat durant més de mig segle", lloen els seus familiars.


Tot i que no va començar a escriure les seves memòries fins al 2015, la llavor de A la recerca del temps passat sorgeix uns anys abans, arran d'unes entrevistes que els historiadors Pere Gasol Pujol i Joaquim Aloy Bosch van fer-li a Llussà per incorporar-les al portal memòria.cat, dedicat a la investigació i divulgació del nostre passat recent. Tots dos historiadors van encoratjar-lo a deixar el seu testimoni vital per escrit, per "l'interès que tenia tot el que explicava i recordava", assegura la família.

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i Carles Llussà van travar amistat durant els primers anys de Convergència Democràtica de Catalunya. De fet, Pujol ja va assistir al funeral del metge manresà el passat 21 d'abril a l'església de Crist Rei. A l'acte hi han intervingut Pujol, Aloy, l'historiador Pere Gasol, i el president de la junta comarcal del Bages del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Jordi Aligué, amb una petita ponència, que ha estat conduïda per Laura Llussà Rosell, una neta de l'homenatjat.
Participació