El Frontal Florentí arriba a la Seu però no es mostrarà al públic fins a divendres

Tècnics de Cultura i operaris treballen en la seva instal·lació en una vitrina a la capella de la Mare de Déu de Lourdes a porta tancada

Arribada del Frontal Florentí encaixat a la Seu pel portal de Santa Maria
Arribada del Frontal Florentí encaixat a la Seu pel portal de Santa Maria | Pere Fontanals
05 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:39h
El Frontal Florentí, com es coneix popularment el Frontal de la Passió, ha arribat a la basílica de la Seu aquest dimecres al migdia després que durant el darrer any hagi estat restaurat al Departament de Bens Mobles de la Generalitat. Amb molta cura ha estat traslladat a l'interior del temple a través del portal de Santa Maria on durant les properes hores, i a porta tancada, s'instal·larà en una vitrina a la capella de la Mare de Déu de Lourdes.

No serà fins a divendres (a 2/4 de 6 de la tarda) que el frontal restaurat no es presentarà a la ciutadania en un acte que comptarà amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l'alcalde de Manresa, Marc Aloy; el bisbe de Vic, Romà Casanova; el director del Departament de Coordinació Territorial de la Fundació "la Caixa", Josep Ollé, i el rector de Santa Maria i president del Capítol de Canonges de la Seu de Manresa, Joan Hakolímana.

El pal·li, conegut popularment com a Frontal florentí, és un brodat extraordinari del segle XIV, considerat internacionalment una de les obres mestres del brodat florentí juntament amb el pal·li signat per Jacopo di Cambio que es conserva a Florència (actualment a la Galleria dell'Accademia). El fet que ambdós es conservin sencers i estiguin firmats pels respectius brodadors els converteix en els dos grans monuments del brodat florentí trescentista. La peça ha estat restaurada en el marc del Programa Temps de Gòtic gràcies a l'acord de col·laboració establert entre el Departament de Cultura i la Fundació "la Caixa".

Un any de restauració
El Frontal Florentí va ser transportat per a la seva restauració el 9 de setembre de 2021 en una delicada intervenció en què va caldre l'actuació d'una grua de grans dimensions per extreure l'obra del temple des de la primera balconada, ja que es trobava dipositat al Museu de la Seu.

El projecte ha inclòs la neteja i restauració integral del frontal i la creació d'un espai expositiu a la capella de la Mare de Déu de Lourdes. Aquestes intervencions han estat realitzades pels màxims especialistes del país en cada un dels camps d'acció. Al projecte es va atorgar un pressupost de 125.000 euros. 

L'arribada del frontal a l'interior de la Seu contribuirà a potenciar, encara més, l'extraordinari conjunt patrimonial d'època gòtica format per la magnífica església projectada per l'arquitecte Berenguer de Montagut i els diferents retaules del mateix període artístic, entre els que sobresurt el Retaule del Sant Esperit (1394) obrat per Pere Serra.

Les tasques de restauració han durat set mesos, però abans es va fer un estudi que incloïa les anàlisis de materials amb raigs X, que han allargat tota la intervenció més d'un any.