Aquest cap de setmana es clou el cicle de concerts inaugurals de l'orgue del cor de Catalunya

Amb el concert de Jordi Figueras dissabte i el de Maria Nacy diumenge

Concert inaugural de l'orgue Cor de Catalunya, el 15 d'agost
Concert inaugural de l'orgue Cor de Catalunya, el 15 d'agost | Seu
Redacció
05 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:39h
Aquest cap de setmana s'oferiran els dos darrers concerts del cicle de concerts inaugurals de l'orgue del cor de Catalunya restaurat i ampliat a la basílica Santa Maria de la Seu. Les dues propostes s'oferiran amb sistema d'entrada lliure i amb taquilla inversa per seguir finançant les tasques de restauració i de manteniment de l'instrument.

Jordi Figueras, organista titular de les esglésies de Sant Pere i de la Sagrada Família de Terrassa, actuarà dissabte a 2/4 de 9 del vespre i ho farà amb un repertori de Johan Sebastian Bach, Anselm Viola, Felix Mendelssohn, César Franck i Léon Boëllmann.

Maria Nacy, professora d'orgue al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, serà l'encarregada de cloure el cicle el diumenge a les 8 del vespre amb la interpretació d'obres de Paul Hindemith, Jehan Alain, Maurice Duruflé i Johan Sebastian Bach. Just abans de començar el concert de Nacy, es procedirà al sorteig del quadre que el pintor Lluís Puiggros (Sant Joan de Vilatorrada, 1970) ha realitzat en benefici de la restauració de l'orgue.

Després de mesos de feina al Taller de Carlos M. Álvarez, l'orgue restaurat i ampliat es va beneir en una missa solemne a la basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa el dia 15 d'agost amb motiu de la celebració de la Mare de Déu de l'Alba, patrona del temple. Aquell mateix vespre Marcel Martínez, organista i kantor a l'Stephanuskirche de Tübingen va oferir el primer concert amb l'instrument i el va seguir Ana Aguado el dia 19 d'agost. Tots dos actes van tenir una gran acollida per part del públic assistent, entre el qual hi havia molts dels mecenes que han col·laborat amb la campanya Restaurem l'orgue del cor de Catalunya.

Els organistes
Jordi Figueras, nascut a Terrassa (Barcelona) estudià als Conservatoris de Terrassa i Barcelona, on fou alumne de Montserrat Torrent i finalitzà els estudis d'orgue amb Matrícula d'Honor i Premi d'Honor del Grau Superior. Es graduà posteriorment com a Professor Superior d'Orgue. També cursà la carrera de Medicina i és especialista en Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica.

Va completar la seva formació amb Piet Kee, Daniel Roth i Gisbert Schneider a Haarlem (Holanda), Guy Bovet a Salamanca, Gustav Leonhart a Porrentruy (Suïssa), i Michael Radulescu a Barcelona.

Primer premi del II Concurso Internacional de Música de Órgano de Toledo, fou finalista al Concurso Internacional de Órgano de Ávila i al Concurs Suís d'Orgue de Porrentruy. Ha estat professor i cap del departament d'Orgue al Conservatori Professional de Música de Terrassa, des de l'any 1977 al 2014, i ha format part del quadre docent, com a professor d‘interpretació organística, a l'Academia de Órgano Fray José de Echevarria de la Universidad de Verano Casado del Alisal de Palencia. L'any 1985 coordina l'adquisició per part de la parròquia de Sant Pere de Terrassa de l'orgue d'en Silvio Puggina que estava a l'aula d'orgue del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, i del 1988 al 1996 va promoure, dirigir, i dur a terme l'ampliació i reestructuració d'aquest orgue.

Ha fet nombroses actuacions com a solista a Catalunya, Espanya, Itàlia i Suïssa, com també amb grups corals, de cambra i amb diverses orquestres, i ha participat en nombrosos festivals internacionals d'orgue, entre els quals cal destacar, el Festival de Músiques Religioses del Món (Girona), el Festival Internacional de Órgano (Granada). i el The II San Agustin International Music Festival (Manila) a les Filipines. Ha estat promotor, director i assessor en la construcció dels grans orgues de les parròquies de la Sagrada Família de Terrassa (2014), i Santa Maria de Capellades (2015). És organista titular de Sant Pere de Terrassa des de 1985, i organista responsable de la Sagrada Família de Terrassa des de 2014.

Maria Nacy estudià orgue amb Jordi Alcaraz i Montserrat Torrent al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, amb Michael Radulescu a la Hochschule für Musik und darstellende Kunst de Viena i a nombroses acadèmies europees de perfeccionament. Des del 1991, és professora d'orgue del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Imparteix regularment classes magistrals, principalment de música antiga ibèrica, a Catalunya i a l'estranger, i forma part del jurat de concursos internacionals d'orgue.

Nacy porta a terme una intensa activitat concertística internacional, actuant arreu d'Europa i a Amèrica del Nord i del Sud. La seva discografia inclou música d'estils i èpoques molt diversos, amb una atenció especial als instruments històrics. Especialment destacables són el seu enregistrament amb música de Francisco Correa de Arauxo, a l'orgue d'Ulldemolins, i el CD que presenta la restauració de l'orgue històric del Vendrell. Com a complement de la seva activitat concertística, té una àmplia experiència com a organista litúrgica. En l'actualitat és organista del monestir de Santa Maria de Vallbona.