L'atac racista contra un jugador infantil de la Pirinaica era el segon que el club patia en una setmana

El president, Gerard Checa, lamenta que aquestes actituds de falta de respecte són "molt habituals" dintre del món del futbol base

El partit es va aturar pocs minuts abans d'acabar
El partit es va aturar pocs minuts abans d'acabar | AjSVC
27 de setembre del 2022
Actualitzat a les 12:12h
"Si tingués xarxes socials, ja m'hauria tornat boig", diu Gerard Checa, president del Futbol Club Pirinaica I és que des que aquest passat diumenge, 25 de setembre, va transcendir que un dels jugadors del club manresà havia estat víctima d'atacs racistes, que no ha parat de rebre missatges i trucades.

Ell, diumenge, no va anar al camp del Futbol Club Sant Vicenç de Castellet (escenari on es va produir l'agressió verbal), però tothom que hi era coincideix en una mateixa versió dels fets: pocs minuts abans d'acabar un partit amistós de l'infantil de la Pirinaica contra l'infantil del Sant Vicenç, un dels jugadors del primer club va ser objecte d'atacs racistes per part de l'afició de l'equip local. "Van començar a imitar gestos i sorolls de mico" que l'interpel·laven directament, narra Checa, mentre afegeix que quan "el nostre entrenador ho va veure, va aturar el partit en sec i va retirar els seus jugadors del camp". 

"No ens ve de nou"
Tot i el rebombori que ha causat l'incident, "aquest tipus d'actitud de falta de respecte són molt habituals dintre del món del futbol base", assegura el president de la Pirinaica. Una prova d'això és el fet que "jo no em vaig assabentar del que havia passat fins que un dels pares de l'equip va fer una piulada a Twitter denunciant els atacs". Sense anar més lluny, "fa encara no una setmana, l'entrenador d'un dels nostres equips també va ser víctima d'insults xenòfobs i va abandonar el camp". En aquest cas, però, com que ningú ho va fer públic, no va transcendir.

"Quan vaig trucar a la Federació Catalana de Futbol per explicar-los el que havia passat, ja els vaig dir que, malauradament, no ens ve nou, aquest comportament", lamenta Checa, que assegura a NacióManresa que "cultivar el respecte i l'empatia cap als altres equips" és quelcom que "des del nostre club treballem molt". Tant és així que "el psicòleg del primer equip sempre està a disposició de la resta de jugadors" per abordar situacions d'aquest tipus. De fet, "avui mateix [dimarts, 27 de setembre] serà el primer dia després de l'incident que els jugadors de l'equip infantil tornaran a trobar-se per entrenar: "tant el psicòleg com jo mateix els anirem a veure per conèixer com estan; l'últim que sabem és que estaven tocats, tant ells com les seves famílies", diu.

El FC Sant Vicenç, a punt d'identificar els culpables
Si alguna cosa vol destacar Gerard Checa relacionat amb aquest incident és "l'actitud proactiva i de recolzament que hem rebut per part del Sant Vicenç": "els membres de la junta han estat en constant contacte amb nosaltres i han mostrat una voluntat ferma d'investigar qui van ser els responsables dels atacs".  En un comunicat compartit a través de Twitter, el club santvicentí -a banda de condemnar els fets- va explicar que, un cop amb tota la informació sobre la taula, va iniciar -en col·laboració amb l'Ajuntament del municipi- una investigació per tal d'esbrinar qui hi havia al darrere. "Els insults van procedir d'un petit grup de joves d'entre 11 i 14 anys" que no té res a veure "amb cap dels jugadors, ni de membres de l'equip tècnic, ni de les famílies". De fet, afegeixen, alguns dels pares i mares locals "van retreure a aquests menors els insults" en qüestió. 

En aquests moments, els autors de l'atac "encara no han estat identificats", però quan els localitzin "actuarem amb contundència i en conseqüència als fets ocorreguts", asseguren, tot reivindicant que "des del nostre club sempre hem treballat per aquest esport que tant ens estimem des d'uns valors com són la unió, la diversitat i el respecte".

Per la seva banda, l'Ajuntament de Sant Vicenç també es va expressar, a través de les xarxes, el seu rebuig cap a "qualsevol actitud racista i xenòfoba", que considera "intolerables".