Els Agents Rurals constaten que l'incendi al Pont de Vilomara és intencionat

Els Bombers han pogut controlar les diferents represes del foc, que ha cremat més de 1.700 hectàrees

Jaume Torralba durant la roda de premsa
Jaume Torralba durant la roda de premsa | Pere Fontanals
NacióDigital
19 de juliol del 2022
Actualitzat el 20 de juliol a la 13:20h
L'incendi del Pont de Vilomara ha estat intencionat, i l'autor va encendre dos focus. Aquesta és la hipòtesi a la qual han arribat els Agents Rurals després d'una investigació en què s'han hagut de desplaçar diversos especialistes. Jaume Torralba, cap de l'àrea regional de la Catalunya Central del cos d'Agents Rurals, també ha confirmat que l'altre foc sorgit a Manresa no va ser per causa humana, sinó per un ocell rapinyaire que es va electrocutar.

Torralba ha explicat que el punt de l'inici de l'incendi del Pont de Vilomara és a 3 quilòmetres i mig del nucli urbà i que s'hi arriba per un camí de difícil accés. La investigació ha deixat clar que el piròman va encendre dos focs a banda i banda del camí en un punt on hi ha una "xemeneia natural" que va fer que el foc es propagués de seguida. Torralba ha afirmat que el foc "no només ha estat intencionat, sinó que ha estat causat amb molt mala intenció". L'origen de l'incendi ha estat judicialitzat.

El cap dels Agents Rurals ha aprofitat la compareixença per explicar que l'altre incendi que va tenir lloc al Bages el dia 12 de juliol passat a Sant Vicenç de Castellet també va ser provocat, tot i que gairebé ha descartat que l'autor dels dos incendis siguin la mateixa persona ja que "tenen la metodologia molt diferent". "Mentre que el de la setmana passada es va iniciar en un solar a tocar del nucli de Sant Vicenç, el d'aquest cap de setmana ha estat molt més rebuscat", ha afirmat.
 

L'au rapinyaire electrocutada que va provocar l'incendi entre el Pont i Manresa Foto: Interior


Per altra banda, els Bombers treballen en diverses represes al foc del Pont de Vilomara, que s'han pogut controlar, després que aquest matí l'hagin donat per estabilitzat amb 1.743 hectàrees cremades, 449,69 de les quals al parc natural de Sant Llorenç i l'Obac. A hores d'ara, el cos continua repassant el perímetre de l'incendi amb 52 dotacions terrestres i tres mitjans aeris

A banda de les represes, el flanc dret és el que més continua preocupant, si bé no ha crescut en superfície. "És on tenim més dificultats perquè és un terreny més abrupte, per això també hi tenim més mitjans treballant-hi", ha dit ​el cap del servei de Bombers, Jordi Vila, en declaracions a Catalunya Ràdio. Vila també ha dit que, vist l'escenari, és molt aviat per poder dir que s'entrarà en fase de control. "Ho valorarem a la tarda-vespre, podria ser, però falta la valoració", ha resumit. Pel que fa a la meteorologia, ha admès que fa menys calor, però tampoc es pot dir que les condicions actuals ajudin a la desescalada.

El segon incendi que es va declarar a Manresa dilluns també s'ha pogut donar per controlat aquest dimarts a la tarda, després de calcinar 46 hectàrees. Els serveis d'emergència van rebre l'avís al voltant de les 15:00 hores del migdia per un foc que s'havia produït prop de l'antic abocador i que, en principi, no estaria relacionat amb l'incendi inicial. 


Com es va originar el foc al Pont de Vilomara?
L'incendi del Bages es va originar al Pont de Vilomara i Rocafort diumenge al migdia. L'afectació més important ha estat a River Parc, seguidament de les urbanitzacions de Les Brucardes (Sant Fruitós), Marquet Paradís i Can Riera (el Pont de Vilomara), que van rebre l'impacte directe del foc, amb fins a 50 habitatges malmesos en diferents nivells, segons les darreres dades proporcionades pel Govern.
 

Mapa topogràfic dels tres incendis del Bages. Foto: Agents Rurals


De fet, almenys una trentena de persones han passat aquesta nit a un centre habilitat per l'ajuntament perquè encara no poden tornar a casa seva. En aquest sentit, l'alcalde, Enric Campàs, en declaracions a l'ACN, ha explicat que treballen perquè cap família ho hagi de fer aquesta nit. "Hem de buscar un allotjament on puguin estar més còmodes", ha expressat. Un problema afegit és que encara hi ha 188 persones sense llum. Campàs ha volgut destacar que, malgrat tot, les diferents administracions s'han alineat per fer front a la situació sense filar prim amb la despesa i també ha anunciat que es treballa per valorar la petició de zona catastròfica, de la qual es podrien tenir notícies aquest mateix dimarts.

El conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, ha celebrat en una atenció als mitjans que, malgrat tot, "no hem de lamentar danys personals". En total, només quatre persones han resultat ferides lleus i ja han estat donades d'alta. Una d'elles és un bomber que ha patit cremades i les altres són persones que han tingut quadres d'angoixa i ansietat.