Maria Matilde Almendros es converteix en la primera Manresana Il·lustre laica de la ciutat

Des de 1883, quan es va crear la màxima distinció honorífica de la ciutat, només la mare Serafina havia estat entre els 25 homes de la galeria

La comissaria de l'Any Maria Matilde Almendros, Pilar Goñi, ha fet la glossa de la nova Manresana Il·lustre
La comissaria de l'Any Maria Matilde Almendros, Pilar Goñi, ha fet la glossa de la nova Manresana Il·lustre | Pere Fontanals
16 de juny del 2022
Actualitzat a les 22:37h
Han hagut de passar gairebé 140 anys des de la creació de la figura de Manresà Il·lustre (el 1883 com recordava el regidor del PDC Joaquim Garcia) per a que una manresana laica hagi estat reconeguda amb la màxima distinció que atorga l'Ajuntament de Manresa als seus conciutadans. La locutora, productora i actriu Maria Matilde Almendros és, des d'aquest dijous, Manresana Il·lustre i en breu tindrà un retrac pictòric seu a la galeria que conformen el saló de sessions, el vestíbul i les antigues escales d'accés a la segona planta de l'edifici consistorial.

D'aquesta manera, Maria Matilde Almendros compartirà galeria amb la mare Serafina, Àngela Margarida Prat de Serafí, i 25 homes més. Ara, després d'aquest reconeixement, la Galeria de Manresans Il·lustres passa a dir-se, oficialment, Galeria de Manresans i Manresanes Il·lustres. A més, amb la distinció s'instal·larà una placa commemorativa al carrer Vilanova, on va viure els primers anys de la seva vida.

L'acte d'aquest dijous al ple de l'Ajuntament de Manresa és un dels principals punts de reconeixement a la manresana l'any que es commemora el seu centenari organitzat pel Col·legi de Periodistes, Radio Manresa i El Galliner.

La comissaria de l'Any Maria Matilde Almendros, Pilar Goñi, ha fet la glossa de la nova Manresana Il·lustre en un punt que ha estat votat per unanimitat del ple.

Maria Matilde Almendros
Maria Matilde Almendros va ser una de les locutores més populars i estimades de Catalunya i una de les actrius més reconegudes de la seva època. Va ser pionera en l'ús del català durant el franquisme i els primers anys de la democràcia, emprenedora com a dona de ràdio que va tenir un programa propi i també com a directora i promotora teatral.

Amb la seva veu amable i alegre va transmetre la cultura i la tradició catalana a través de Ràdio Manresa, de Radio Nacional de España i de Ràdio 4. Durant la seva carrera professional, va rebre nombrosos premis i guardons, entre els quals destaquen el Premi Ondas com a millor de locutora de ràdio l'any 1969 i la Creu de Sant Jordi l'any 1990.