Renfe deixa «tirats» a Castellbell durant 35 minuts els usuaris d'un comboi R4 «sense cap explicació»

Des de l'empresa ferroviària expliquen que l'incident s'ha produït per un "error de comunicació" intern

Prop de setanta passatgers han estat mitja hora esperant-se a l'estació de Castellbell i el Vilar
Prop de setanta passatgers han estat mitja hora esperant-se a l'estació de Castellbell i el Vilar | DLLB
24 de maig del 2022
Actualitzat a les 17:03h
"Atención, señores viajeros, este tren se detiene en esta estación. Próximo tren dirección Manresa pasará a y 43 por esta vía. Rogamos que desalojen el tren calmadamente. Perdonen por las molestias". Aquest ha estat el missatge que, aquest dimarts a les 14:37, els passatgers d'un dels trens de la línia R4 de la Renfe que anava en direcció Manresa han sentit per megafonia just quan el comboi s'aturava a l'estació de Castellbell i el Vilar (a dues parades del destí final). "Sense donar-nos més explicacions, ens han fet baixar", relata Denís Llussà, un dels usuaris afectats, mentre afegeix que "per acabar-ho d'adobar, tot plegat ha succeit en un moment de ruixats intensos". 

Tot i que la informació emesa per l'altaveu deia als prop de setanta passatgers que al cap de cinc minuts un altre comboi els recolliria, "la realitat ha estat que fins a les 15:11 no ens ha vingut a buscar ningú: ens hem passat trenta-cinc minuts tirats". Aquest mateix testimoni explica que "ni la persona que m'ha atès quan he trucat a atenció al client m'ha sabut dir què passava". 

Finament, entre paraigües desplegats i converses telefòniques avisant que "arribaré tard a dinar", un tren s'ha acabat aturant a l'estació castellvilarenca i ha traslladat tots els usuaris a la seva destinació

Un "error de comunicació" intern

Just després que el comboi que els havia de dur a Manresa els fes baixar a Castellbell, Denís Llussà ha fet un tuit explicant el que acabava de passar. Al cap d'una estona, Renfe el responia al·legant un malentès intern: "el tren havia de finalitzar a Sant Vicenç de Castellet però ha acabat a Castellbell per un error de comunicació".
 
Una "tècnica habitual" per "no acumular retards"

Segons ha pogut saber NacióManresa, l'origen d'aquest incident ha tingut lloc durant aquesta nit passada quan, en el marc d'uns treballs de manteniment a la línia R4, s'ha malmès el sistema de canvi d'agulles en el tram de via que uneix Castellbell i Sant Vicenç de Castellet. Aquesta avaria ha provocat que durant aquest matí i migdia de dimarts, els trens patissin retards de gairebé tres quarts d'hora. Amb la voluntat de revertir la situació, des de la companyia ferroviària s'ha optat per posar en pràctica una "tècnica habitual" d'actuació que "evita que s'acumulin retards" i que consisteix en aturar el trajecte d'un tren quan és a punt d'arribar a la darrera parada, i fer-li fer el recorregut invers.

I això és el que ha passat amb el comboi que s'ha aturat a Castellbell: "en comptes d'arribar fins a Manresa i tornar a començar el trajecte des d'allà, és com si hagués iniciat la ruta des de Castellbell". D'aquesta manera, exposen, "hem disminuit l'estona de retard", tot i que alhora, aquesta actuació hagi suposat que un dels trens que havia de sortir de la capital del Bages no ho hagi fet i que, per tant, els usuaris i usuàries que confiaven que el podrien agafar, s'hagin trobat que no ha ni aparegut.