Burofax a Càritas i Creu Roja perquè abandonin la residència del Sagrat Cor de Jesús de Manresa abans de 2023

Les monges de l'orde volen recuperar l'edifici per externalitzar-hi una residència per a estudiants... o per a gent gran

Residència del Sagrat Cor de Jesús al carrer Joc de la Pilota de Manresa
Residència del Sagrat Cor de Jesús al carrer Joc de la Pilota de Manresa | Pere Fontanals
24 de maig del 2022
L'orde de les serventes del Sagrat Cor de Jesús vol recuperar la residència del carrer del Joc de la Pilota de Manresa que van cedir a Càritas el 2014 per tornar-li a donar una funció d'allotjament d'estudiants ... o de residència per a gent gran a través d'una subcontractació externa, segons ha pogut conèixer NacióManresa de fonts properes a l'equipament.

La generala de l'orde ja va fer arribar un burofax a Càritas Arxiprestal de Manresa a primers d'any donant-li un termini d'un any per marxar de l'edifici perquè les monges puguin tornar a donar-li l'ús que creguin més convenient. En aquest cas, segons han assegurat des de Càritas al diari, "no tenen massa clar què hi volen fer" perquè inicialment parlaven d'una residència per a gent gran, que requeriria "importants reformes i adaptacions per complir els requeriments de mobilitat i seguretat". Més tard, continuen, van parlar d'una residència per a estudiants, "segurament després que es fes públic el projecte universitari de la Fàbrica Nova". 

La residència del Sagrat Cor de Jesús del carrer del Joc de la Pilota de Manresa va ser cedit per l'orde a Càritas el 2014 quan les últimes quatre monges que quedaven a l'edifici van ser traslladades a Vic i l'equipament va quedar buit. L'edifici, que consta de 90 habitacions tipus cel·la, acull les oficines i serveis de Càritas i també les de Creu Roja que fins llavors es trobaven al carrer Galceran Andreu.

El conveni de cessió que va signar l'orde i Càritas Arxiprestal de Manresa contemplava que les religioses podien recuperar l'immoble a partir del vuitè any si ho notificaven amb un any d'antelació, com així ha succeït. Des de Càritas, la seva presidenta Josefina Farrés, creu que encara les pot convèncer per a fer-les canviar l'opinió, però els mesos corren des que van rebre el burofax i el contacte no és tot el fluid que voldrien des de Manresa.

Tant si es fa una residència per a gent gran com si es fa per a estudiants l'explotació del negoci residencial seria subcontractat a una empresa externa "que creiem que és la que fa ballar el paraigües a les monges proposant-los primer una residència d'un tipus i després de l'altre sense garantir cap mena d'especialitat". Farrés creu que es podria trobar una solució que satisfaci tothom ja que "l'edifici té cinc plantes" i les dues entitats només n'ocupen dues. "Poden fer la residència d'estudiants en els dos pisos lliures i fins i tot es podrien beneficiar de la consergeria que tenim", ha raonat.

La residència del Sagrat Cor de Jesús de Manresa ja havia acollit una residència femenina d'estudiants abans que es quedés amb poques monges que, a més, requerien atenció, i es concretés el seu trasllat i la posterior cessió.