El BAXI Manresa jugarà la final després de guanyar al Ludwigsburg (55-63)

Impressionant ambient d’una afició bagenca que ha empès com mai

Chima Moneke i Syvain Francisco s'abracen després de consumar-se la victòria
Chima Moneke i Syvain Francisco s'abracen després de consumar-se la victòria | J. Alberch
06 de maig del 2022
Actualitzat el 07 de maig a les 15:41h
El BAXI Manresa segueix fent història a la Basketball Champions League. Empesos per una afició que ha animat com mai, els bagencs han derrotat de forma ajustada el Ludwigsburg. La primera part s'ha jugat més a un ritme que convenia als alemanys que no pas als bagencs. L'empat que reflectia el marcador al descans no es podia considerar una mala notícia. A la segona, el domini ha canviat de cantó, sense que els de Pedro Martínez poguessin en cap moment desenganxar-se del seu rival. Per a l'estadística quedarà que Yankuba Sima ha estat el màxim anotador amb 15 punts. I que Joe Thomasson ha sentenciat amb un triple que ha despertat l'eufòria dels milers de manresans presents a Miribilla. El rival del BAXI Manresa serà el Lenovo Tenerife que ha vençut el Hapoel Holon en un altre partit emocionant.

El BAXI Manresa ha començat el partit de semifinals amb Dani Pérez, Joe Thomasson, Juan Pablo Vaulet, Chima Moneke i Ismael Bako. El Ludwigsburg, amb Tekele Cotton, Ethan Happ, Jordan Hulls, Jonah Radebaugh i Justin Simon. Dos han estat els perills que els bagencs han hagut de combatre al tram inicial. L'actuació de Simon i el rebot defensiu. La rèplica manresana venia de la mà de Bako (5-5, minut 3). L'equip manresà era superat pel seu rival i Pedro Martínez feia les primeres rotacions. L'entrada de Sylvain Francisco, Elias Valtonen i Yankuba Sima no han millorat un joc que seguia massa enredat. La sort per al BAXI Manresa era que el seu rival no estava massa millor. Tres punts seguits de Moneke donaven el primer avantatge als bagencs i han canviat la dinàmica (8-9, minut 7). El nigerià ha assumit galons en atac. Totes les pilotes passaven per les seves mans i era capaç de carregar de personals el Ludwigsburg. Quan ha marxat a la banqueta l'ovació ha estat molt sorollosa. Sense Moneke, el BAXI Manresa ha aconseguit una màxima renda de cinc punts que el conjunt germànic ha reduït a tres al final del primer quart (17-20).

El Ludwisburg també ha fet una millor sortida al segon període. Novament, era Simon qui liderava l'atac alemany. Sis punts en tres escassos minuts posaven novament el BAXI Manresa a remolc (25-22. Minut 13). Els manresans estaven novament embussats en atac sense que, en aquells moments, la distància fos preocupant. Preocupaven més les errades manresanes quan podien acostar-se en el marcador que no pas les prestacions dels homes de John Patrick. Que tampoc eren massa bones. Un altre punt que jugava a favor del quadre bagenc eren les errades des del punt de personal dels jugadors del Ludwigsburg. Un millor final de quart per part dels jugadors de Pedro Martínez han permès que el marcador reflectís un empat a 35.

El BAXI Manresa ha estat més competitiu en els moments clau del partit. Foto: J. Alberch

La segona part ha començat de forma diferent a la primera. El BAXI Manresa ha assolit un tímid domini. La defensa del Ludwigsburg augmentava en duresa. Thomasson ha rebut una tècnica quan ha protestat en pensar que havia rebut personal i no ha estat així. Al cantó negatiu, el rebot sota el cèrcol manresà seguia sent un punt a millorar. Un altre eren els tirs lliures. Aquests dos inputs no han impedit que els bagencs igualessin la seva màxima renda, primer, i la superessin, després (43-49, minut 27). El posterior triple de Luke Maye feia embogir Miribilla. El Ludwigsburg veia com el partit començava a perillar-li. L'esforç els ha permès que només fossin sis els punts d'avantatge que el BAXI Manresa tenia a manca dels darrers deu minuts.

L'avantatge del BAXI Manresa ha arribat fins als nou punts. Fins i tot, ha tingut oportunitats per superar el doble dígit. Quan més de cara estava el partit per als del Nou Congost algunes errades donaven vida al seu rival. Thomasson exercia de tirador letal amb un triple a manca de 2'26" que mantenia viu el gran somni (55-63). Això ha permès el BAXI Manresa poder exercir un bàsquet control allargant les possessions. Ha estat suficient. El marcador ja no s'ha mogut. Tampoc deu haver importat a ningú del cantó manresà. El 55-63 condueix el BAXI Manresa a la seva primera final europea.

L'afició del BAXI Manresa s'ha fet seu el pavelló de Miribilla. Foto: J. Alberch

Incidències: Manuel Mazzoni (Itàlia), Martin Hororov (Bulgària) i Wojciech Liszka (Polònia) han estat els àrbitres del partit. Pedro Martínez ha fet servir una rotació de només nou homes. Rafa Martínez i Toni Naspler no han jugat i la presència de Marcis Steinsberg ha estat testimonial.