El Bages reprèn el seu idil·li amb les caramelles després de dos anys de pandèmia

La comarca continua essent el centre neuràlgic de la festa a nivell de país

Caramelles a Fonollosa
Caramelles a Fonollosa | Caramellaires de Fonollosa
17 d'abril del 2022
Actualitzat el 18 d'abril a les 0:33h
A banda de les Caramelles de Súria, considerades les més grans de Catalunya amb uns 900 participants, és molt difícil trobar al Bages un municipi que no tingui caramellaires animant el cap de setmana de Pasqua a masies, ravals o en els nuclis de població. El Bages continua essent el centre neuràlgic de la festa al país, com ha demostrat aquest cap de setmana després de dos anys de limitacions per la pandèmia.

Caramelles a Sant Salvador de Guardiola. Foto: GMV


A l'entorn de les Caramelles de Súria, les de Callús també tenen molta anomenada per la seva tradició de fer anar les llances als balcons. Els nuclis de Fonollosa, o Rajadell, o Sant Salvador de Guardiola o, fins i tot, Aguilar de Segarra celebren caramelles des que hi ha memòria. Generalment dissabte es dedica a portar les melodies i les dances a les masies i, ja diumenge, s'aprofita la missa al poble per compartir-les amb tothom.

Caramelles a les escales de Crist Rei de Manresa Foto: Xarxes


Però les Caramelles no són una festa típica només de municipis petits. Al Bages, també s'han viscut balls, bastons i cants a Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós de Bages, Sant Vicenç de Castellet o Navarcles, entre d'altres.
 

Caramelles al Bosquet de Sant Fruitós de Bages. Foto: AjSFB


I a la capital? A Manresa Esplais i Mijacs porten les Caramelles als barris però també al Centre Històric -plaça Europa o plaça Major- o al centre comercial -Crist Rei-, en una tradició que al Bages és molt arrelada.

Caramelles a Sant Joan de Vilatorrada. Foto: Eduard Mata

 

Caramelles a Sant Vicenç de Castellet. Foto: AjSVC

 

Caramelles a Navarcles. Foto: Gemma Domene