Famílies i jovent abanderen la manifestació a Manresa en defensa de l'escola en català

Centenars de persones s'han trobat a les set de la tarda a la Ben Plantada per protestar contra la resolució del TSJC que obliga tots els centres a impartir un 25% de les classes en castellà

Manifestació en defensa de l'escola en català a Manresa
Manifestació en defensa de l'escola en català a Manresa | AFT
23 de març del 2022
Actualitzat el 25 de març a les 8:41h
La manifestació en defensa del model de l'escola catalana que ha tingut lloc aquest dimecres a Manresa, ha aplegat centenars de persones en una mobilització que ha començat a les set de la tarda des de la Ben Plantada i ha culminat a la plaça Major. La mobilització -que s'ha emmarcat dins de la jornada de vaga de docents convocada pels sindicats USTEC, Intersindical, COS i SEPC- ha estat una de les respostes que des de la capital del Bages s'ha donat per clamar contra la resolució dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga tots els centres catalans a impartir un 25% de les classes en castellà. A banda d'aquesta manifestació, s'han dut a terme dues accions més al llarg del dia: talls a la C-25 i a la C-55 a primera hora del matí i una concentració davant la seu de Serveis Territorials que ha acabat pels volts de les onze amb una marxa fins a l'estació de la Renfe.

Si bé en les dues primeres accions els manifestants eren essencialment mestres (tant de primària com de secundària, de centres públics i de concertats), en la que ha tingut lloc aquesta tarda han estat les famílies amb infants i el jovent les que han abanderat la protesta. Cal destacar l'important pes que ha tingut el SEPC, que ha estat el responsable d'amenitzar la mobilització amb càntics com "Escola en català, pública i de qualitat" o "Els carrers seran sempre nostres", així com també ha protagonitzat un parell d'accions durant la marxa fins a la plaça Major: la primera, a la carretera de Vic, on han fet una pintada a l'asfalt amb la frase "Contra la sentència, desobediència". La segona, a la plaça Europa, on han desplegat una pancarta on s'hi llegia "Sense català no hi ha escola". 
 

La mobilització ha arribat fins a la plaça Major Foto: AFT


Un cop davant de l'Ajuntament, els mateixos membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans han llegit un manifest en el qual han deixat palès que tant la Generalitat com el Departament d'Educació, "amb el seu Decret d'Ensenyament vergonyós", són "còmplices de l'estat espanyol en el desmantellament de l'escola catalana". Lamentant que "cada agressió cap a la nostra llengua ens demostra que la supervivència del català mai no serà possible sota els jous dels estats espanyol i francès", des del SEPC han clamat que "tenim [els catalans] la responsabilitat d'encetar un cicle de mobilització i desobediència populars" que asseguri la pervivència d'"una escola totalment pública i cent per cent en català per als Països Catalans". L'acció ha acabat amb la crema d'una falla que representava la resolució del 25% del TSJC.
 

Des del SEPC han fet una pintada a l'asfalt de la carretera de Vic Foto: AFT