El BAXI Manresa trenca una ratxa de 26 anys i venç a can Barça (95-96)

Els de Pedro Martínez obtenen a la pròrroga una victòria que els acosta a la Copa

Sylvain Francisco ha estat el màxim anotador del partit
Sylvain Francisco ha estat el màxim anotador del partit | J. Alberch
09 de gener del 2022
Actualitzat el 10 de gener a les 18:58h
El BAXI Manresa ha trencat una ratxa de 26 anys sense guanyar al Palau Blaugrana en un partit que ha estat dels millors que s'han vist a la Lliga Endesa als darrers anys. Els de Pedro Martínez han lluitat com autèntics colossos. Han gaudit de bons avantatges en diverses ocasions i no han abaixat els braços quan les coses es complicaven. Sylvain Francisco ha estat el màxim anotador del partit. Però la victòria manresana no s'entén sense l'aportació de Chima Monekee, Luke Maye, Ismael Bako i tots els altres. Joe Thomasson ha estat 44 minuts i 42 segons sense anotar. Els seus tres únics punts han estat els decisius per tancar amb victòria la setmana del retorn a la competició. Granada queda una mica més a prop dels 870 quilòmetres que marquen els navegadors.

El BAXI Manresa ha començat el derbi amb Dani Pérez, Joe Thomasson, Elias Valtonen, Chima Moneke i Ismael Bako. El Barça, amb Nico Laprovittola, Kyle Kuric, Nigel Hayes, Nikola Mirotic i James Nnaji. Dues bones accions en defensa per part dels jugadors bagencs i dues jugades de tres punts als dos primers atacs eren una primera declaració d'intencions. Valtonen ha clavat un triple a les primeres de canvi. I després, Moneke un 2+1 (0-6, minut 2). El Barça no ha trigat en incrementar la seva defensa. Insuficient per aturar Bako. Quan el belga ha marxat a la banqueta al BAXI Manresa li ha costat més anotar. Com també li costava al conjunt blaugrana. Després d'unes jugades sense que el marcador es mogués, Sylvain Francisco ha convertit el segon triple dels manresans. Sarunas Jasikevicius ha demanat temps mort (8-14, minut 7). Dos triples seguits per part local intentaven igualar el marcador. El BAXI Manresa resistia amb cistelles de Francisco i Sima. I augmentava la seva renda gràcies a Dani Garcia, Luke Maye i Juan Pablo Vaulet (17-25, minut 10).

Un cop de dits de Bako augmentava la renda del BAXI Manresa fins els deu punts. El partit estava sota control manresà. Fins que tres pilotes perdudes han donat vida al Barça. La tercera ha acabat amb una falta antiesportiva de Thomasson sobre Hayes. Quan més convenia, Moneke ha recuperat una pilota per realitzar un contraatac que era un petit respir. Després, Thomasson es rescabalava i feia un tap espectacular a Hayes. El conjunt manresà no ha sabut aprofitar aquesta dinàmica. Punt a punt, els de Jasikevicius s'han acostat al marcador. Fins que Mirotic posava el seu equip al davant (32-31, minut 16). Malgrat un triple de Maye, la dinàmica del partit havia canviat. Als descans, el BAXI Manresa perdia de set punts (44-37).

Pedro Martínez ha rebut una tècnica només començar la segona part. L'entrenador del BAXI Manresa ha protestat que els àrbitres donessin la possessió al Barça quan creia que pertanyia al quadre manresà. Kuric posava el seu equip deu punts per sobre (47-37, minut 21). Un parcial de 1-11 significava que els bagencs no pensaven llençar la tovallola. Una bona defensa manresana ha acabat amb una innocent personal de Garcia que ha estat castigada com a antiesportiva. Rokas Jokubaitis ha aprofitat els dos tirs lliures però el seu equip ha desaprofitat el següent atac. També ha desaprofitat el BAXI Manresa dues bones ocasions per posar-se al davant i això ha permès als locals fer una petita estirada al seu favor (59-54, minut 28). Maye ha aprofitat el tir lliure d'una tècnica a Jasikevicius. I Francisco n'ha convertit tres per posar el seu equip a un sol punt. El base francès ha assistit Bako a la darrera jugada del tercer quart per posar molts minuts després el seu equip per davant (59-60).

L'emoció ha seguit durant força estona. La iniciativa corresponia més als manresans. Amb uns blaugrana que anaven responent les envestides. Sima, discret fins aleshores, situava el 65-70 al marcador i feia actuar la banqueta barcelonista (minut 34). El temps mort ha servit més per al BAXI Manresa que no pas per al Barça. Un parcial de 2-7 ha tingut la taca d'una tècnica per flopping a Francisco quan el francès havia anotat de tres (67-77, minut 36). El partit no estava sentenciat. Com ho ha demostrat 9-0 a favor dels locals. En aquest punt, qui ha intervingut ha estat Pedro Martínez. Moneke tornava a aparèixer. Però Nnaji igualava amb un 2+1. Tot quedava reduït a un minipartit de dos minuts. Garcia no ha pogut transformar el seu llançament de tres. En canvi, Mirotic no ha fallat. Moneke sumava dos punts però errava l'addicional que hagués pogut empatar novament. El nigerià ha recuperat la pilota i ha assistit a Francisco que l'ha clavat de tres. El BAXI Manresa ha entrat al darrer minut guanyant 82-84. Valtonen ha comès un error de joventut cometent una antiesportiva sobre Mirotic. L'hispanomontenegrí ha igualat des del punt de personal però no ha pogut avançar el seu al següent atac. Francisco ha tingut l'ocasió de donar avantatge als bagencs. L'errada del base gal ha donat una oportunitat que Jokubaitis no ha desaprofitat. 86-84 amb sis segons per disputar. Suficients perquè Francisco, ara sí, portés el partit al temps extra amb un tir de 2.

Sylvain Francisco anota per portar el BAXI Manresa a la pròrroga. Foto: V. Salgado

L'equip de Pedro Martínez ha començat millor la pròrroga. I novament, amb Francisco de referent. El quart triple del director de joc donava cinc punts a favor del seu equip (87-92, minut 33). L'avantatge hagués pogut ser major si els manresans haguessin estat millor des del tir lliure. Les forces començaven a fallar als dos cantons i cometien algunes errades que donaven vida al rival. En una d'aquestes oportunitats, Mirotic feia un nou tomb al marcador. Thomasson, nul en anotació, cometia una personal en atac al pitjor moment. Novament Mirotic ha visitat la línia de tir lliure. Aquest cop n'ha errat un. I en aquest moment, Thomasson ha anotat els primers punts del vespre al seu compte particular. 95-96 a manca de divuit segons. El BAXI Manresa se l'ha jugat en defensa. Hayes ha llançat el darrer tir però la bola no ha entrat. 95-96 per als bagencs. La Copa passa a ser un objectiu de totes totes.

Miguel Ángel Pérez Pérez, Javier Torres Sánchez i Víctor Martinez Sánchez han estat els àrbitres del partit. Janis Berzins continua sent el jugador descartat per part del BAXI Manresa.