Manresa comptarà per primera vegada amb un Pla Estratègic per al Cardener

Entre els objectius hi ha augmentar la biodiversitat del riu i millorar l'ús públic de la ribera

Pol Huguet creuant el nou gual a la riera de Rajadell
Pol Huguet creuant el nou gual a la riera de Rajadell | Gemma Aleman
Redacció
16 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:16h
L'Ajuntament de Manresa comptarà, per primera vegada, amb un Pla Estratègic del riu Cardener. El document, que es portarà a aprovació al ple d'aquest dijous, té com a objectiu conservar i augmentar la biodiversitat i la connectivitat ecològica del riu, millorar l'ús públic de la ribera, i donar a conèixer els valors naturals i patrimonials de la zona. El document fixa els objectius necessaris per a la millora del riu i unes línies d'actuació estratègiques a seguir fins al 2030 per aconseguir-los.

El pla ha estat presentat aquest dimecres en roda de premsa per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i pel regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, que han explicat que ha estat fruit d'un procés participat per entitats, ciutadania, tècnics municipals de diverses àrees i grups municipals.

La voluntat del document és la de coordinar les prioritats i actuacions de tots els departaments de l'Ajuntament de Manresa i de les diverses administracions competents en tot allò que fa referència al riu, i dibuixar un horitzó a llarg termini consensuat amb entitats i grups municipals perquè les polítiques públiques tinguin un camí definit que superi els mandats municipals de quatre anys. A més a més, permetrà presentar projectes a subvencions d'altres administracions que requereixen plans a llarg termini, així com demostrar la maduresa dels projectes.

Cinc línies estratègiques
Les actuacions previstes se centren a la zona entre el pont petit de Sant Joan de Vilatorrada i Can Poc Oli, bàsicament al marge esquerre, que és el més proper a la ciutat i el més accessible. Dels objectius del pla, en deriven cinc línies estratègiques que són recuperar la biodiversitat de l'àmbit fluvial, establir diferents intensitats d'usos en funció del tram del riu, recuperar la connectivitat i accessibilitat al riu, mantenir i protegir el patrimoni històric, i divulgar els valors naturals, patrimonials i ambientals del riu i la seva riba.

Cada una de les línies estratègiques compta amb una sèrie d'actuacions periodificades en blocs de quatre anys, segons un pla d'etapes que es determina en funció de les prioritats i de les possibilitats reals que es preveuen de desenvolupar les actuacions.

Des del 2019, que és quan es va començar a elaborar el pla, ja s'han dut a terme algunes d'aquestes actuacions com són la construcció de les passeres del Cardener i de la riera de Rajadell, la retirada de la discoteca de la Carpa del Riu, l'eliminació de canyes i la seva substitució per vegetació autòctona a l'alçada de la C-25, tallers de divulgació sobre la fauna i la flora del riu i el seu bosc de ribera, o els nous criteris de manteniment del verd urbà, amb un lot específic per al Cardener i per a la millora de la seva biodiversitat.