Quatre bagencs s'enfronten a penes de fins a 10 anys per uns incidents davant la Guàrdia Civil

S'ha creat un grup de suport, que reclama a la Generalitat que no participi d'aquesta "farsa" i retiri l'acusació

L'advocada Eva Pous, d'Alerta Solidària, i Maite Martínez, del grup de suport Bagencs per la llibertat
L'advocada Eva Pous, d'Alerta Solidària, i Maite Martínez, del grup de suport Bagencs per la llibertat | Nia Escolà
Redacció
08 de novembre del 2021
Actualitzat a les 15:35h
Quatre joves del Bages s'enfronten a penes de fins a 10 anys de presó per haver participat en una concentració davant de la Guàrdia Civil de Manresa. Els fets es remunten al 16 d'octubre del 2019, en el marc de la Marxa per la Llibertat, quan un grup va llançar objectes a la línia policial que protegia la caserna. La Fiscalia i la Generalitat acusen els joves de desordres públics, atemptat contra l'autoritat, danys i 12 delictes de lesions.

S'ha creat el grup de suport, Bagencs per la Llibertat, que reclama a la Generalitat que no participi d'aquesta "farsa" i no es personi en el cas. Denuncien que no hi ha cap prova que impliqui els joves i que l'acusació es basa només en el testimoni policial. El judici, de moment, no té data.

El grup de suport Bagencs per la Llibertat denuncia que aquest és un nou intent del Govern i la Fiscalia "de criminalitzar el moviment independentista" i, en aquest sentit, lamenta especialment el paper de la Generalitat, que "un cop més, torna a infringir el que s'havien compromès l'any 2015 de no ser acusació en moviments populars", ha assegurat l'advocada d'Alerta Solidària, Eva Pous.

El grup vol ser un suport per als quatre joves, d'entre 20 i 30 anys, i veïns de Navàs, Navarcles, i Sant Vicenç de Castellet. En aquest sentit, la primera acció que duran a terme és la presentació d'una moció a tots els ajuntaments de la comarca per denunciar els fets i donar suport dels encausats.

En concret, la Generalitat els demana 2 anys i 3 mesos de presó, i unes multes de més de 6.000 euros de responsabilitat civil col·lectiva, i més de 12.000 euros a cadascun. Per part de la Fiscalia, les penes de presó van dels 7 als 10 anys i mig i, en aquest cas, les multes són de 3.200 euros per a cadascun.

El grup de suport denuncia que no hi ha cap prova que incrimini els joves, més enllà del testimoni dels agents policials i uns vídeos penjats a les xarxes socials "que no se sap si estan editats o si corresponen al mateix dia", afegeix Pous.

En la roda de premsa de presentació, que s'ha fet davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Manresa, hi havia una trentena de persones donant suport. Entre ells, representants de l'Ajuntament de Manresa, i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, que ha declinat fer declaracions als mitjans de comunicació, però ha assegurat que traslladarà les reclamacions del grup al Govern.