Els funcionaris protagonitzen una «setmana de lluita» abans de la vaga del 28-O

S'organitza una sortida des de Manresa cap a la manifestació de Barcelona

Concentració de treballadors públics reclamant el retorn de les pagues extres
Concentració de treballadors públics reclamant el retorn de les pagues extres | ACN
Irene Montagut
26 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 14:09h
La Taula Sindical de Catalunya ha convocat una vaga per aquest dijous 28 d'octubre de tots els funcionaris per protestar contra l'abús de la temporalitat i per reclamar més estabilitat laboral per als treballadors de l'administració pública. A més, durant aquests dies previs estan protagonitzant la "setmana de lluita" amb actes arreu de Catalunya.

Els sindicats que han convocat la manifestació -Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), CGT, CNT, CoBAS, Coordinadora Obrera Sindical, Solidaritat Obrera i USTEC- fan una crida a professors, treballadors de residències, personal de l'administració jurídica i altres treballadors públics a denunciar l'abús de temporalitat. Comissions Obreres i la UGT es desmarquen de la protesta i donen suport al reial decret del Govern, i la Intersindical-CSC aposta pel concurs de mèrits per estabilitzar la situació dels interins.

La "setmana de lluita" va començar aquest dilluns amb una concentració a la plaça Universitat de Barcelona, que continua aquest dimarts a les 18 hores amb una mobilització davant la seu del PSC. Dues accions que són la prèvia a l'aturada d'aquest dijous. Segons explica la IAC, CCOO i UGT titllen la vaga "d'il·legal", tot i que l'organització defensa que és totalment legítima perquè hi ha una convocatòria estatal, autonòmica i s'han fet els avisos pertinents.

El dia de l'aturada, és a dir, aquest dijous 28 d'octubre, hi haurà a més accions i manifestacions arreu de Catalunya i n'hi ha convocades a les quatre capitals. Tres són a les dotze del migdia: a Barcelona, que sortirà de la plaça Urquinaona, a Tarragona, des de la Rambla Nova, i la de Girona, que sortirà del carrer Pompeu Fabra. A Lleida la protesta serà a la tarda i començarà a les 18 hores al carrer Lluís Companys.

La sortida cap a la manifestació de Barcelona des de Manresa es farà a partir de 2/4 de 9 del matí des de davant els Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central, carretera de Vic, 175, i a les 9 del matí des de davant de l'estació de la Renfe.

Per què fan vaga?
Segons els sindicats, un 30% de la plantilla de funcionaris (90.000 treballadors) té un contracte d'interí o fix des de fa més de tres anys. Un fet que sentències del Tribunal de Justícia de la UE consideren contractes "en frau de llei" perquè els treballadors ja haurien de tenir un contracte indefinit.

Afectacions al transport públic
El transport públic també es veurà afectat per aquesta aturada. La Generalitat ha decretat uns serveis mínims del 85% en trens de Rodalies, metro, autobusos i tramvies de Barcelona, així com els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.