Candidats al Parlament 2024 per Lleida: qui guanyarà les eleccions catalanes?

Tots els partits amb representació a la cambra ja han presentat els caps de llista per a les comarques de Ponent, amb algunes cares noves

Un ple del Parlament, en imatge d'arxiu
Un ple del Parlament, en imatge d'arxiu | Arxiu
Lluís Girona
04 d'abril del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 19:42h

Les eleccions catalanes del 12 de maig ja tenen candidats. Els partits, davant la convocatòria avançada pel president Pere Aragonès, han accelerat les maquinàries per triar els representants als comicis. A la demarcació de Lleida, des d'on es triaran 15 diputats del nou Parlament, ja estan confirmats alguns dels candidats.

Òscar Ordeig (PSC)

Els socialistes opten per repetir el cap de llista: Òscar Ordeig, que ha estat diputat fins al final de la legislatura després d'encapçalar els comicis del 2021. Tot i això, el PSC ha imposat el canvi de fórmula en la confecció de les llistes, segons informa El Segre: ni alcaldes ni tinents d'alcaldes a la llista. I això ha acabat amb les absències de l'alcaldessa de Tremp, i fins ara diputada, Sílvia Romero o de Silveri Caro.

Marta Vilalta (ERC)

ERC aposta per Marta Vilalta (Torregrossa, 1984) per representar les comarques de Lleida al Parlament, com ja va fer en els passats comicis. Vilalta ha estat un pes fort dins de la formació republicana, tant com a portaveu al Parlament durant aquesta última legislatura, tant com a secretària general adjunta en la direcció del partit.

Jeannine Abella (Junts)

Canvi de cara a Junts a Ponent. Després que Ramon Tremosa fos el cap de llista als comicis de 2021, ara s'estrenarà Jeannine Abella (Isona, 1990). Abella, tot i la seva joventut, ja ha estat diputada al Parlament i actualment és alcaldessa d'Isona i Conca Dellà.

Rafael Villafranca (Vox)

L'advocat Rafael Villafranca serà el candidat de Vox a Lleida. El partit d'extrema dreta renova el cap de llista per les eleccions catalanes del 12 de maig, amb l'objectiu de revalidar l'escó que van aconseguir.

Elena Ferrer (Comuns Sumar)

Canvi de cara als comuns. L'exregidora del Comú de Lleida Elena Ferre (Lleida, 1993) serà la candidata de la formació per a les eleccions del 12 de maig. Actualment, és tècnica de la Direcció General per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, que depèn del Departament d'Igualtat i Feminismes. En els comicis del 2021, el representant dels comuns a Ponent va ser Jaume Moya.

Bernat Lavaquiol (CUP)

La llista de la CUP per Lleida la liderarà Bernat Lavaquiol (la Seu d'Urgell, 1994). Enginyer agrònom i forestal de professió, ha destacat el seu paper com a portaveu de Stop Jocs Olímpics d'hivern, mentre que també és regidor de la formació anticapitalista a la Seu d'Urgell.

Isaac Caballero (Ciutadans)

Isaac Caballero és el nou cap de llista de Ciutadans per Lleida, després que en els comicis del 2021 el seu representant a Ponent fos Jorge Soler. Caballero, llicenciat en Ciència Política i Administració Pública, és interí de la Generalitat i opositor del cos administratiu. A més, és president d'una associació veïnal i de comerciants en un barri de Lleida.

Montse Berenguer (PP)

Montse Berenguer, fins ara poc coneguda al partit i funcionària del Departament de Justícia, encapçalarà la llista a Lleida. En els comicis del 2021, el seu representant a Ponent va ser Marisa Xandri.